SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Poruke Janet Yellen podigle Wall Street do novih rekorda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.02.2017. - 08:13:36
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, četvrti dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu financijskog sektora nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata.

Dow Jones ojačao je 0,45 posto, na 20.504 boda, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 2.337 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 5.782 boda.

Najviše su jučer, 1,2 posto, skočile cijene dionica u financijskom sektoru kojemu odgovara povećanje kamata.

Predsjednica američke središnje banke kazala je da bi odgađanje povećanja kamata moglo natjerati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politku, što bi moglo izazvati recesiju. U izvješću Kongresu Janet Yellen izrazila je, također, nesigurnost u vezi ekonomske politike predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je najavio smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će, kako se očekuje, ubrzati rast američkog gospodarstva.
 No, to će utjecati i na rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata. Tako se procjenjuje da će u ovoj godini kamate blago povećati u tri navrata.

Jučer Yellen nije naznačila planira li Fed i dalje tri povećanja kamata u ovoj godini, niti hoće li ih povećati već na sjednici u ožujku.

„Kako Trump još nije objavio detaljne planove, i dalje postoji nesigurnost u vezi njegove ekonomske politike. Vidjet ćemo kakav će biti rast tržišta, a to će utjecati na odluke čelnika Feda“, kaže Jeff Carbone, suosnivač tvrtke Cornerstone Financial Partners.  

U 8 od 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle. Najviše pažnje privukao je daljnji skok cijene Applea za 1,3 posto, na rekordnu razinu od 135 dolara.
 Osim Trumpovih najava smanjenja poreza i povećanja fiskalne potrošnje, podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.
 Dosad je više od 70 posto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo financijska izvješća, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.
 Na europskim se burzama, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 posto, na 7.268 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 11.771 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,16 posto, na 4.895 bodova.