SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Poslovni rezultati Applea potaknuli rast Wall Streeta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.11.2017. - 08:27:15
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi porasli jer su bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Applea potaknuli cjelokupni tehnološki sektor i ohrabrili ulagače.

Dow Jones ojačao je 0,10 posto, na rekordnih 23.539 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.587 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 6.764 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Applea za 2,6 posto, nakon što je ta najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti objavila bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Uspon Applea potaknuo je cjelokupni tehnološki sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao 0,9 posto.

"Očigledno je kako se radi o efektu prelijevanja od Applea koji je imao dobar kvartal i povećao procjene za tekuće tromjesečje", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

I većina drugih kompanija izvješćuje o boljim rezultatima nego što se procjenjivalo. Dosad je više od tri četvrtine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je u listopadu u SAD-u otvoreno oko 260.000 novih radnih mjesta, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,1 posto, najnižu razinu u 17 godina, što pokazuje da se tržište rada oporavilo od poremećaja u rujnu kada su jug SAD-a poharali uragani.

No, plaće su na godišnjoj razini porasle po najnižoj stopi u godinu i pol dana, što upućuje na to da će se inflacija i dalje kretati ispod ciljane razine središnje banke od 2 posto.

"Ovi podaci potvrđuju scenarij po kojemu gospodarstvo stabilno raste, bez većih inflacijskih pritisaka", kaže Michael Dowdall, strateg u tvrtki BMO Global Asset Management.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 0,4 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,2, a Nasdaq indeks 0,9 posto. To je već osmi tjedan zaredom kako S&P 500 i Dow Jones rastu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.560 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 13.478 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 5.517 bodova.