SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
Postaje li bitcoin novi špekulativni mjehur?
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 04.11.2017. - 18:26:53
LONDON - Nije prošlo niti pet dana otkako smo pisali o proboju psihološke granice od 6.000 dolara, a bitcoin je ponovno ugodno iznenadio sve ulagače. 

Već u petak probijena je granica od 7.000 dolara (porast od preko 16% u nekoliko dana), da bi se u petak pozitivan niz nastavio sve do rekordne razine od čak 7.454 američka dolara. Tijekom samo jednog je dana, tako, bitcoin dobio preko 400 dolara na vrijednosti.

Očekivano, nije se odmah i zadržao na rekordnoj razini, već se cijena stabilizirala oko nove psihološke potpore na razinama od 7.000 do 7.300 dolara.

Iako se to neupitno dopada svima koji su u bitcoin do sada uložili neki novac, bankari i dalje nastavljaju negodovati protiv kriptovaluta. Glavni šef švicarske banke Credit Suisse, Tidjane Thiam, izjavio je ovoga tjedna da banke gotovo da nemaju nikakvog interesa ukrcati se na vlak bitcoina, nazvavši cijelu tu pojavu špekulativnim mjehurom. Kao osnovni razlog za to naveo je velike izazove koje bitcoin predstavlja u sprečavanju pranja novca.

U tradicionalnoj ekonomskoj teoriji špekulativni mjehur predstavlja svako veliko odstupanje cijene nekog oblika imovine koje nije moguće objasniti ili povezati s njezinom objektivnom vrijednošću. Kada vrijednost bilo koje robe, imovine ili vrijednosnice poraste bez uporišta u fundamentima, može se dogoditi da takvu brzo rastuću cijenu pokušaju iskoristiti brojni špekulanti – gurajući cijenu do iznimno visokih razina. Mjehuri se redovno nakon postizanja faze euforije rasprsnu (primjer: dot-com bubble), što rezultira gubicima za većinu, obično neiskusnih, ulagača.

Međutim, kod kriptovaluta je od početka poznata stvar da one nemaju intrizičnu vrijednost, tj. fundamenti su oduvijek "na nuli". Sama priroda kriptovalute takva je da se one ne mogu realno povezati sa "stvarnim" vrijednostima, pa je time i nemoguće reći kada je neka kriptovaluta precijenjena, i koliko. Isto je tako nemoguće tvrditi da se radi o prenapuhanom mjehuru – iako strmoglavi rast cijene mnoge na njega neodoljivo podsjeća.

"Ulagači kupuju ovu digitalnu imovinu samo da zarade, što je sama definicija špekulacije i špekulativnog mjehura", kazao je Thiam.

Koos Timmermans, šef nizozemske bankovne grupacije ING, također je prije nekoliko dana izjavio da njihova banka klijentima savjetuje da ne ulažu u kriptovalute.

"Uz kriptovalute ne može se vezati neka buduća vrijednost – a to je glavna funkcija valute. U ovom slučaju određivanje vrijednosti je vrlo teško jer nije poznato kolika je ponuda vezana uz potražnju, niti koje su kamatne stope", napomenuo je.

Zagovaratelje bitcoina odavno već ne brinu upozorenja bankarskog sektora, već ih, čini se, dodatno ohrabruju. Kretanje cijene bitcoina najbolji je pokazatelj toga.