SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROGRAM IPA
 
Potpisani ugovori za višemilijunske projekte prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.08.2017. - 17:37:37
ZAGREB - Ugovori za šest projekata vrijednih 5,5 milijuna eura, prihvaćenih u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, potpisani su u utorak u Ministarstvu regionalnoga razvoja i EU fondova, doznaje se iz službenog priopćenja.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika, pojašnjava se u priopćenju.

"Programi prekogranične suradnje pokrivaju jednu sasvim drugu dimenziju od ostalih programa Europske unije te mi je iznimno drago što se alokacija za te programe u ovom proračunskom razdoblju znatno povećala", kazala je ministrica Gabrijela Žalac.

Također je kazala da Hrvatska svojim znanjem i iskustvom stoji na raspolaganju svim partnerima i susjednim zemljama na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga izazvao je veliki interes te je prijavljeno 127 projektnih prijedloga usmjerenih na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održivu energiju i energetsku učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Projekti za koje su potpisani ugovori odnose se na razvoj hortikulture u pograničnom području, prekogranični nadzor i upravljanje rizicima od poplava, zaštitu okoliša i bioraznolikosti, zaštitu močvarnih staništa, prekograničnu IT mrežu u cilju jačanja konkurentnosti, inovacija i poduzetništva te turističku secesijsku turu od Subotice do Osijeka.