SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINA NA MALO
 
Potrošnja u rujnu realno porasla 3,5 posto
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2019. - 12:23:22
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji realno porasla 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja ubrzanje dinamike rasta nakon kolovoškog rasta od 1,2 posto, ali je manje od godišnjih stopa rasta u srpnju od 3,7 te u lipnju od 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci, kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji realno je porastao za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Realni međugodišnji rast maloprodaje u rujnu četvrti je uzastopni rast, nakon svibnja u kojemu je zabilježen pad potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini za 1,9 posto po prvi put nakon 56 mjeseci rasta, da bi u lipnju potrošnja skočila za 5,9, srpnju 3,7, a u kolovozu 1,2 posto.

Prema podacima DZS-a, rujnu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,3 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 7,7 posto.

U rujnu je osam od deset trgovačkih struka, koje obuhvaćaju 75,8 posto ukupnog prometa, ostvarilo je porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 3,1 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1 posto, te ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 16,5 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od jedan posto.