SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Povećanje opskrbe spustilo cijene nafte ispod 72 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2018. - 17:07:07
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara budući da su se trgovci fokusirali na neočekivano brzo povećanje globalne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,86 dolara. Na američkom je tržištu bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 61,59 dolara.

Američka je proizvodnja u prošlom tjednu dosegnula novi rekord od 11,6 milijuna barela dnevno, što znači da je SAD istisnuo Rusiju s pozicije vodećeg proizvođača nafte u svijetu. Američka vlada ovog je tjedna procijenila da će iduće godine proizvodnja premašiti 12 milijuna barela dnevno zahvaljujući vađenju nafte iz škriljaca.

"Sjedinjene Države ponovo su pokazale da mogu povećati proizvodnju brže nego Saudijska Arabija kada se to pokaže isplativim", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"To znači da je cijena danas važniji faktor za odnos ponude i potražnje nego što je bila u prošlosti kada je jedini faktor bila opskrbna politika Saudijske Arabije. Za šest mjeseci SAD će proizvoditi više sirove nafte nego nepotvrđeni održivi proizvodni kapaciteti Saudijske Arabije", pojašnjava Jakob.

U takvom je okruženju među ulagačima prevladalo uvjerenje da je unatoč američkim sankcijama Iranu opskrba više nego dovoljna da pokrije potražnju, što se očituje i u činjenici da su na londonskom tržištu cijene nafte u terminskim ugovorima za isporuke u siječnju niže nego u onima za isporuke u veljači.

Takva se struktura cijena uspostavlja kada trgovci i ulagači procjenjuju da opskrba nadmašuje potražnju pa im se više isplati skladištiti naftu nego je prodavati, čime se gomila količina neprodane nafte.

Značajniji pad cijena zakočili su danas kineski podaci koji su pokazali rekordan uvoz sirove nafte u listopadu. Kineski je uvoz u prošlom mjesecu poskočio 32 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad, dosegnuvši 9,61 milijun barela dnevno, pokazali su podaci kineske carine.

Kina će i u sljedećih šest mjeseci moći uvoziti iransku naftu, iako u smanjenom obujmu od 360 tisuća barela dnevno, kazala su danas za Reuters dva upućena neimenovana izvora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 70,63 dolara, što znači da je bila 25 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.