SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODUHVAT
 
Povijesni brod "Zora" plovi Kupom u Karlovcu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.06.2017. - 09:27:23
KARLOVAC - U subotu, 4. lipnja, Karlovcem je nakon stoljeća zaplovila žitna lađa „Zora“, replika 25 metara dugog povijesnog broda za prijevoz žita kakav je u 18. stoljeću plovio Kupom.

Pod upravljanjem Udruge Zvono uz Kupu i društvene tvrtke Aurore Colapis, danas lađa prevozi sve zainteresirane posjetitelje kao jedinstvena europska destinacija, „Lajda, kakve nema odavde do Ukrajine“ kako je rekao projektant lađe Nikola Brnardić. Lađa je smještena u selu Brođani, udaljenom 10 km od Karlovca.

Radi se o projektu pokrenutom od strane 5 mladih djevojaka iz seoske udruge Zvono uz Kupu, Karlovac i Općine Pokupsko još davne 2008. godine kad se rodila ideja o vraćanju žitne lađe na valove Kupe.

Ova lađa jedan je od tri tipa lađi kakve su plovile Kupom u 18. i 19. stoljeću te prevozile žito, drvo i druge proizvode iz Temišvara dalekim Dunavom, Savom i Kupom te su se dobra u Karlovcu pretovarivala i dalje od Karlovca cestama Lujzijanom i Jozefinom otpremala prema Jadranskom moru. Veličina od čak 25 metara, katarka koja podsjeća na jarbol preko koje se protezalo uže kojim se ova lađa vukla, staro drveno kormilo s kojim se upravljalo s krova kućice na lađi i sama plovidba na ovom brodu vraća svakog u prošlost Karlovca, nekad bogate riječne luke. Plovidba za individualne posjetitelje može se doživjeti svaku subotu i nedjelju od 16,30 sati u trajanju od 90 minuta s polaskom u mjestu Brođani dok grupe mogu svoj posjet mogu najaviti prema željenom terminu. Plovi se čarobnom Kupom, koja oduševljava svojim zelenilom i mirnoćom.

Putnici u plovidbi imaju prilike doživjeti povijest Drugog svjetskog rata preko atraktivnih bunkera – kula iz 1946. te povijest Domovinskog rata i ostataka željezničkog mosta pruge od Karlovca do Siska, vizure Pavlinskog samostana i Crkve Majke Božje Snježne u Kamenskom koje se vide u plovidbi. Najmlađi budu uvijek oduševljeni velikim kapetanskim kormilom i zvonjenjem na pravom brodskom zvonu.Projekt je financiran iz EU fondova te Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije te Grada Karlovca.

www.aurora-colapis.hr

FB: Aurora Colapis, povijesnom lađom po Kupi https://web.facebook.com/Aurora-Colapis-povijesnom-la%C4%91om-po-Kupi-1548617948736528/?ref=bookmarks