SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POREZNE REFORMA
 
Povijesni projekt smanjenja poreza usvojen u Senatu, pobjeda Trumpa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.12.2017. - 12:27:00
Zadnja izmjena: 02.12.2017. - 19:09:37
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trumpa odnio je u noći s petka na subotu vrijednu etapnu pobjedu usvajanjem u Senatu povijesne reforme poreznog sustava i ogromnog smanjenja poreza.

Tekst, usvojen s tijesnih 51 nasuprot 49 glasova sada se treba uskladiti prije kraja prosinca s inačicom koju je 16. studenoga usvojio Predstavnički dom Kongresa. Objavu rezultata potpredsjednika Mikea Pencea dočekao je pljesak i tapšanje po leđima u polukružnoj dvorani nešto prije 2 sata ujutro.

Bila bi to prva velika reforma u mandatu 45. predsjednika SAD-a koji jesenas nije uspio poništiti zakon o zdravstvenom sustavu Baracka Obame.

"Prvi put od 1986. Predstavnički dom i Senat usvojili su veliki preustroj poreznog sustava", rekao je republikanski predsjednik doma Paul Ryan. "Prilika kao što je ova ukazuje se jednom u generaciji i mi je trebamo iskoristiti".

Svi republikanski senatori, osim jednog, glasovali su u korist reforme dok su joj se usprotivila 48 pripadnika demokratske senatske manjine.

Demokratski senatori požalili su se da su amandmani - koji su usvojeni u posljednji trenutak kako bi se na prihvaćanje privolili neodlučni republikanci - loš zakon učinili još gorim i otvorili rupe u zakonu koje će bogatima omogućiti izbjegavanje plaćanja poreza. "Republikanci su uspjeli loš zakon učiniti još gorim. Pod krinkom tajnovitosti i žurbe, promjene usvojene u posljednji trenutak još će više novca staviti u džepove bogatih i korporacija", rekao je senatski demokratski čelnik Chuck Schumer.

Trump je ranije rekao da želi da se usklađeni paket poreznih zakona prihvati do kraja godine.