SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VLADA
 
Povjerenstvo nadležno za traženje strateškog partnera za Croatia Airlines
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.02.2019. - 11:42:06
ZAGREB - Postupak traženja i odabira strateškog partnera Croatia Airlines provodit će višečlano, međuresorno povjerenstvo, s glavnom zadaćom razmatranja daljih koraka za dovođenje kvalitetnog i iskusnog partnera u zračnom prometu koji će pridonijeti budućem razvoju i konkurentnosti te kompanije, odlučila je u četvrtak Vlada.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je na sjednici Vlade da je Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđeno da se daljnji razvoj i unapređenje poslovanja društva Croatia Airlines može realizirati samo s ozbiljnim strateškim partnerom te se stoga pokreće postupak njegovog traženja i za to osniva Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera.

"Glavna zadaća Povjerenstva je razmatranje mogućih daljnjih koraka za dovođenje kvalitetnog strateškog partnera sa značajnim iskustvom u civilnom zrakoplovstvu, koji bi uz ostalo osigurao širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela te Croatia Airlinesa. Pri tome treba imati u vidu važnost redovitog i cjelogodišnjeg povezivanja u domaćem i međunarodnom zračnom prometu te potrebu za snažnom potporom daljnjem razvoju turističkih potencijala Hrvatske, kao i sudjelovanje u obnovi flote i dokapitalizacije za budući razvoj tog nacionalnog zračnog prijevoznika", istaknuo je Butković.

Novo je povjerenstvo sastavljeno od deset članova, pri čemu će ministar Butković bit njegov predsjednik, dok su članovi Tomislav Mihotić (državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture), Jure Šarić (pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture), Andreja Metelko-Zgombić (državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova), Zdravko Zrinušić (državni tajnik u Ministarstvu financija), Krunoslav Katičić (državni tajnik u Ministarstvu državne imovine), Tomislav Pokaz (savjetnik predsjednika Vlade), Zlatko Mateša (predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlinesa), Nataša Munitić (zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Croatia Airlines) te Jasmin Bajić (aktualni predsjednik Uprave Croatia Airlines).

Povjerenstvo je dužno provesti postupak traženja te predložiti Vladi odabir strateškog partnera Croatia Airlinesa sukladno važećem zakonodavstvu RH i EU, tako da se osigura da vlasništvo i upravljanje nad tom nacionalnom zračnom kompanijom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU, a s ciljem održavanja operativne licencije zračnog prijevoznika.

Odluku o odabiru strateškog partnera donosi Vlada na prijedlog Povjerenstva.

Cijelom tom postupku je prethodila odluka Vlade iz siječnja 2018. da se Croatia Airlines vraća na listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa RH, da bi nakon toga, u travnju 2018. u Nacionalnom programu reformi naveden cilj da joj se razvoj osigura kroz kvalitetno strateško partnerstvo. Slijedom toga, trenutno je u završnoj fazi i rujnu 2018. pokrenut ograničeni dvostupanjski postupak nabave usluga financijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije Croatia Airlines i pronalaska strateškog partnera, o čemu se do sada nije ni od kuda izvijestilo jeli se i tko sve javio na tu nabavu.