SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Povjerenstvo pokreće postupke protiv Plenkovića i Ćorića
Autor/izvor: SEEbiz / n1
Datum objave: 23.11.2018. - 11:25:00
Zadnja izmjena: 23.11.2018. - 12:12:26
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak održava sjednicu na kojoj, između ostaloga, odlučuju i o pokretanju odnosno nepokretanju postupka o premijeru Andreju Plenkoviću.

Postupak protiv Plenkovića predlaže se zbog imenovanja njegova kuma Igora Pokaza na dužnost veleposlanika, i to zato što unaprijed nije zatražio mišljenje Povjerenstva o imenovanju povezane osobe niti je o svemu izvijestio javnost. Povjerenstvo je u nedoumici oko toga je li se premijer po Ustavu uopće mogao izuzeti iz ovakve odluke, budući da je za imenovanje veleposlanika nužan njegov supotpis pa je predloženo da se oko toga zatraži mišljenje ustavnih stručnjaka.

Podnositelj prijave smatra da je uloga premijera gotova presudna u imenovanju članova i šefova konzularnih misija te da Predsjednica samo formalno potvrđuje njegov izbor supotpisom. Podatak da je Pokaz vjenčani kum Plenkovića nije utvrđeno, ali je zato utvrđeno da je Plenković kum Pokazu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je dostavilo rezime referenci Igora Pokaza, kazali su iz Povjerenstva. Član Povjerenstva Davor Ivanjek predlaže pokretanje postupka.


Smatramo da je ovdje prije svega najbitnije diktirati Ustav vezano za postavljanje i imenovanje šefova diplomatskih misija, gdje stoji da predsjednik predlaže i donosi odluku, uz potporu predsjednika Vlade RH, rekli su iz Povjerenstva.

Kad je riječ o imenovanju premijerove sestrične Nere Miličić za šeficu Ureda turističke zajednice u Njemačkoj, sa sjedištem u Münchenu, izvjestiteljica Tatijana Vučetić Povjerenstvu je predložila da odbaci prijavu koja zbog tog zapošljavanja za sukob interesa tereti Plenkovića i Capellija. Obrazložila je kako Plenković nije sudjelovao u donošenju odluka o tom imenovanju jer za to nije ni nadležan, a Povjerenstvo nije utvrdilo bilo kakve okolnosti koje bi govorile da je premijer utjecao na imenovanje svoje sestrične.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.