SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FED
 
Predsjednik Feda optimist, najavio daljnje podizanje kamata
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 17.07.2018. - 22:58:57
WASHINGTON – Predsjednik američkih Federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell kaže da je američka ekonomija već nekoliko godina u usponu, da je tržište rada i dalje snažno, dok se inflacija kreće oko ciljanih 2,0 posto.

Predstavljajući polugodišnji izvjueštaj o monetarnoj politici Komitetu za bankarstvo američkog Senata, Powell je izrazio uvjerenje da je ne samo ekonomija u dobrom stanju, već i da će se era stabilnog rasta nastaviti pod uvjetom da Fed bude donosio prave odluke o monetarnoj politici.

Powell je u pismenom svjedočenju Senatovom bankarskom odboru i njegovom odgovoru na pitanja o mogućem "trgovinskom ratu" uvelike potcijenio rizike i izjavio kako bi postojao pozitivan ishod ako bi pregovori vlasti u konačnici donijeli svijet nižih tarifa.

Dok je Powell izbjegao izravne kritike predsjednika Donalda Trumpa o tarifama  posebice iz Kine, ali i od američkih saveznika u Europi i drugdje, priznao je da su tarife "apsolutno" pogrešan pristup i rekao da bi Sjedinjene Države "to osjetile na nacionalnoj razini ako bi pristojbe ostale na snazi predugo".

Njegovo svjedočenje označilo je jednu od najsnažnijih afirmacija čelnika FED-a da je središnja banka dosegla svoje političke ciljeve nakon godina boreći se za izvlačenje zemlje iz duboke financijske krize i recesije.

"S odgovarajućom monetarnom politikom, tržište rada će ostati snažno i inflacija će ostati blizu 2 posto u idućih nekoliko godina", rekao je Powell u pripremljenim napomenama.