SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GASTRO KNJIGA
 
Predstavljena "Paška kuharica-Bogatstvo okusa srednjeg vijeka"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.05.2014. - 22:31:36
PAG - U Pagu je danas predstavljena knjiga srednjovjekovnih kulinarskih recepata, "Paška kuharica - Bogatstvo okusa srednjeg vijeka", autorica Branke Sabalić i Ivane Portada.
- Odlučile smo obnoviti jela koja su se u Pagu pripremala prije nekoliko stotina godina. To je bio velik izazov i nadam se da će gurmani spremni na gastronomske pustolovine s velikim užitkom pripremati jela po receptima iz naše kuharice, rekla je Branka Sabalić.

U knjizi „Paška kuharica-Bogatstvo okusa srednjeg vijeka“ objavljeni su recepti za predjela, priloge, začine, za glavna jela od ribe, glavna jela od mesa, za salate i deserte.

Vremenski odmak od srednjeg vijeka je velik i u početku smo se pitale kako će izgledati i kakvog će okusa biti jela pripremljena po srednjovjekovnim receptima. Kada smo pripremile prvih nekoliko jela, bile smo oduševljene, rekla je Ivana Portada.

Među paškim srednjovjekovnim receptima su - 'Piletina s jajima i paprikama', 'Jaja u umaku od šafrana', 'Kruh sa skutom' i 'Slana torta od skute i kruške'. Od priloga i začina objavljeni su recepti za 'Savijaču s grizom' i 'Katinkine lučice'.

Glavna riblja jela su 'Riba od Jurja u umaku od povrća i šafrana', 'Luben s orasima', 'Gozba od škampi' i 'Lignje s pinjulima i šukvicama'. Glavna jela od mesa su 'Patka u toću (umaku) od šljiva', 'Vela lešada', 'Fazan s jabukom', 'Zec na slatko i kiselo i 'Turta od riži'.

Deserti su 'Bela krema', 'Bonacina' i 'Voće u vinu'.

- Zadržale smo dijalektalne nazive jela jer smo smatrale kako izvorna jela moraju imati i izvorne nazive. Međutim, to nije prepreka jer smo u receptima pojasnile o kojim se namirnicama radi. Dijalektalni nazivi daju jelima nešto posebno, vežu ih za grad Pag i za otok, rekla je Sabalić.

U pripremi i izradi kuharice pomogli su paški restoran „Na Tale“, Zadarska županija i Paška sirana, ističu autorice, koje su tijekom dvogodišnjeg rada na kuharici koristile raznu literaturu kako bi se upoznale s načinom života u srednjem vijeku. Među ostalim, proučile su knjige Johana Huizinga „Jesen srednjeg vijeka“, Šime Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti“, „Prinosi za gospodarsku povijest otoka Paga“, rukopis Josipa Portade „Zapisi o srednjovjekovnim jelima u Pagu“, a koristile su i dokumente iz Državnog arhiva u Zadru.