SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGROKOR
 
Predstavnici Sberbanka na sastancima u Vladi i Agrokoru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.03.2017. - 09:58:40
ZAGREB - U Vladi je jučer održan sastanak s predstavnicima ruskih vjerovnika na čelu s predstavnicima Sberbanka.

Riječ je o banci koja je kreditima pratila poslovanje i akvizicije Agrokora, a sada, kada se kompanija našla u teškoj situaciji i ogromnim dugovima, Sberbank će biti jedan od ključnih kreditora koji će odlučivati o sudbini koncerna Agrokor, donosi N1 Televizija.

Odmah nakon sastanka u Vladi, rusko izaslanstvo otišlo je i na razgovore u sam Agrokor, o čemu ni kompanija nije izvijestila.

Sberbank je u većinskom vlasništvu ruske države, i svi pregovori koji se sada vode nisu samo financijske prirode, jer bi odlučujuću ulogu o potezima Sberbanke mogla imati i sama ruska vlada.

Već neko vrijeme ruski kreditori su važni igrači u priči oko Agrokora. Sberbank je samo prošle godine Agrokoru odobrio 350 milijuna eura dugoročnog zajma, a ukupno je ova banka u Agrokor "utukla" više od milijardu eura kredita.

U studenome prošle godine  Agrokor je s VTB Bank ugovorio produljenje postojećeg duga od oko 340 milijuna eura za približno dvije do tri godine. To je dodatak produljenju kratkoročnih obaveza iz raznih bilateralnih i klupskih kredita u iznosu od oko 500 milijuna eura s BNP Paribas, Credit Suisse (London), Goldman Sachs International Bank, J.P. Morgan Securities, Sberbank Europe i Sberbank of Russia.Uz to, u lipnju prošle godine Agrokor i Sberbank potpisali su memorandum o razumijevanju. Kompanije su tada postigle dogovor o proširenju daljnje suradnje u segmentu maloprodaje u Hrvatskoj i u široj regiji, a također će se razmotriti mogućnosti daljnje suradnje i promicanja rješenja Sberbanke za maloprodaju - Sberbank terminala (Business Tab).

Što je u međuvremenu pokvarilo ove odnose, nije poznato.