SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSKUPLJENJA
 
Meso, mleko i ulje poskupljuju zbog suše
Autor/izvor: SEEbiz / Blic
Datum objave: 21.07.2012. - 09:55:33
BEOGRAD - Meso, mesne prerađevine, mleko, suncokretovo ulje, samo su neki od proizvoda koji će poskupeti zbog suše i manjeg roda kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura, ocenjuju stručnjaci i proizvođači.
- Sve mesne industrije su, zbog poskupljenja sirovina i kursa evra, barem dva puta dizale cene od početka godine, ali će suša verovatno prouzrokovati još jedan porast cena - kaže Vukoje Muhadinović, direktor Industrije mesa „Topola".

On kaže da bi rast cena sirovina za 20 odsto mogao da poskupi sveže svinjsko meso i prerađevine od sedam do deset odsto.

Poskupljenja su neizbežna i po mišljenju Milana Prostrana, savetnika u Privrednoj komori Srbije, koji međutim, smatra da još ima vremena da država ublaži cenovni udar intervencijom iz robnih rezervi.

- Ne očekujem, ipak, da manja ponuda dovede do ozbiljnijih nestašica mesa, jer će više cene smanjiti potrošnju i preusmeriti potrošače sa skupljeg i deficitarnijeg goveđeg i svinjskog mesa na jeftinije, živinsko - kaže on.

Rast cena stočne hrane, takođe, poskupljuje i proizvodnju mleka, pa Sanja Bugarski, predsednica Centralne asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, kaže da će, ako država ne bude intervenisala - između ostalog i kroz robne rezerve - stoka završiti u klanicama, što bi za rezultat imalo i manju ponudu mleka, ali i dalje smanjenje stočnog fonda.

Kompanija „Viktorija oil" iz Šida upozorila je da prepolovljen rod suncokreta i soje dovodi u pitanje i cene jestivog ulja, jer će eventualni dodatni uvoz poskupeti proizvodnju.