SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVEĆANA TRAŽNJA
 
Neće biti nestašice šećera
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 08.07.2011. - 11:03:34
BEOGRAD - Nema razloga za nestašicu i poskupljenje šećera u Srbiji, šećerane raspolažu dovoljnim količinama te namirnice, a rafovi pojedinih trgovina su prazni zbog sezonski povećane tražnje ali i neizmirivanja ugovorenih obaveza prema dobavljačima.
Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran rekao je da nema razloga za nestašicu šećera, da su bilansi zadovoljavajući i raspoložive količine u šećeranama.
 
On takođe smatra da nema nikakvih razloga ni za eventualno poskupljenje šećera.
 
Prostran je rekao da je sezonski povećana tražnja za šećerom jer je prispelo kontinentalno voće za preradu za pravljenje džemova, pekmeza, kompota, slatkog, što je karakteristično za jun i jul mesec, ali slična situacija očekuje se i tokom septembra i oktobra.
 
Zbog te povećane tražnje, neusklađena je dinamika kupovine sa potrošnjom.
 
Prostran misli da kao razlozi za nestašicu šećera ne mogu da se navode neizvršavanje ugovorenih obaveza između dobavljača, odnosno, šećerana i trgovaca ako je ranije ugovoreno da se šećer plaća avansno, unapred.
 
U Merkatoru je rečeno da šećara ima dovoljno iako je tražnja povećana, a takva je situacija i u trgovinskim lancima "DIS", "Vero" i "Roda".
 
S druge strane, nestašica šećera ovih dana vidljiva je u "Maxiju" dok su u sličnoj situaciji i SOS marketi.
 
Kako je rečeno, u SOS marketu, šećera još ima u nekim velikim objektima, a u toj trgovini smatraju da su nestašice prouzrokovane jer je obustavljena isporuka iz Robnih rezervi po ceni od 98 dinara po kilogramu.
 
Trgovci su objasnili da će od šećerana dobavljati manje količine šećera zbog avansnog plaćanja dok će mu cena biti viša od 98 dinara.