SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Prekid proizvodnje u Kragujevcu, slaba potražnja za Fiatom 500L
Autor/izvor: SEEbiz / Danas / B92
Datum objave: 23.06.2015. - 12:35:16
BEOGRAD - Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici Fiat Chrysler automobili Srbija (FCAS) biće obustavljena od sutra, posle prve smene, do kraja juna, piše Danas.

Reč je o prvom ovogodišnjem proizvodnom zastoju u FCA Srbija, uzrokovanom nešto slabijom potražnjom na evropskim i severnoameričkim tržištima.

Montažne trake ponovo će biti pokrenute 1. jula, s time što se i u narednom mesecu očekuje prekid proizvodnje od oko deset dana, koji bi mogao da bude izbegnut jedino većom porudžbinom nekog od evropskih ili američkih dilera. Izvesno je da će zaposleni u kragujevačkoj fabrici pauzirati i u prve tri avgustovske nedelje, odnosno da će, kao i njihove kolege u svim Fijatovim kompanijama širom sveta, od 3. do 24. avgusta biti na tradicionalnom kolektivnom godišnjem odmoru - feragostu.

Radnici u FCA Srbija još uvek nisu zabrinuti zbog najavljenog prekida proizvodnje, tim pre što je, od sredine januara, kad je startovala ovogodišnja proizvodnja, do sada, iz pogona izašlo oko 65.000 automobila, koliko je otprilike i bilo planirano za prvo ovogodišnje polugodište.

Ono što onespokojava zaposlene i sindikat u toj kompaniji jeste činjenica da još uvek nema oficijelnih informacija o novom modelu, koji bi, u dogledno vreme, obezbedio punu upošljenost i obogatio tržišnu ponudu kragujevačke fabrike, projektovane za proizvodnju 300.000 vozila godišnje. To bi doveo nove kooperantske firme u Kragujevac i Srbiju, omogućio otvaranje nekoliko hiljada radnih mesta i udvostručio izvoz domaće automobilske industrije, koja je već treću godinu zaredom ubedljivo najveći srpski izvoznik.

Sindikat već poziva Vladu i premijera Aleksandra Vučića da od menadžmenta u sedištu kompanije traže proizvodnju još jednog modela, što je, inače, Fijatova ugovorna obaveza. Nevolja s ovim je što ni država Srbija ne ispunjava svoje obaveze prema Fijatu - nije izgrađen auto-put do koridora 10, obilaznica oko Kragujevca, niti je modernizovana železnička pruga Lapovo - Kragujevac - Kraljevo.


 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.