SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Prekinut jedanaestodnevni uspon dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.02.2017. - 16:30:33
LONDON - Dolar je u četvrtak skliznuo s najviše razine u mjesec dana prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima, dosegnute dan ranije, i time okončao neprekidni uspon tijekom posljednjih 11 trgovinskih dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros za 0,4 posto, na 100,81 bod, nakon što je u srijedu dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana od 101,76 bodova poslije objave boljih od očekivanih podataka o inflaciji u SAD-u i o prometu od trgovine na malo.

Pritom je američka valuta prema japanskoj skliznula s najviših razina u dva i pol tjedna od 114,95 jena. U jednom se trenutku dolarom tako trgovalo po 113,73 jena, da bi se u kasnijem trgovanju njegov tečaj stabilizirao na 113,66 jena, što znači da je oslabio gotovo pola posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru ojačao više od 0,3 posto, na 1,0632 dolara. Time je odskočio s najniže razine u pet tjedana od 1,052 dolara, na koju je u jednom trenutku skliznuo u srijedu.

Među mogućim razlozima slabljenja američke valute analitičari navode mješavinu neočekivanog pogoršanja industrijske aktivnosti i klime u tamošnjem graditeljstvu te pada prinosa na američke obveznice s nedavno dosegnutih visokih razina.

Sve to je u suprotnosti sa signalima koje je ovih dana poslala predsjednica američke središnje banke Fed Janet Yellen kada je govorila o skorašnjem povećanju kamatnih stopa a i sa snažnim podacima o inflaciji u siječnju.

"Budući da su tržišta prilično nesklona računati s novim zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u u ovoj i idućoj godini, nominalni prinosi ne rastu istom dinamikom kako i očekivanja o inflaciji pa se stoga realni prinosi na američke obveznice nisu kretali dolaru u korist, unatoč boljim podacima", kazao je valutni analitičar BNP Paribasa Sam Lynton-Brown.

Po trgovcima šanse za podizanje kamatnih stopa na idućoj sjednici Feda u ožujku sada iznose oko 31 posto, nasuprot 13 posto koliko su iznosile u ponedjeljak, po podacima Fed Watcha CME Groupa.