SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo Kofi Annan
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.08.2018. - 12:23:00
Zadnja izmjena: 18.08.2018. - 15:38:54
NEW YORK - Bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan umro je u 81. godini nakon kratke bolesti, doznaje BBC iz diplomatskih izvora.

Na čelu Ujedinjenih naroda bio je od siječnja 1997. do prosinca 2006., a 2001. je zajedno s tom organizacijom nagrađen Nobelovom nagradom zbog njezine revitalizacije i vraćanja fokusa na ljudska prava, kao i zbog borbe protiv HIV-a u Africi. Kasnije je služio kao specijalni UN-ov izaslanik u Siriji gdje je uložio velike napore za mirno rješenje krvavih sukoba. Jedan od svjetski najpoznatijih diplomata i karizmatični simbol Ujedinjenih naroda bio je prvi Afroamerikanac na čelu UN-a.

Annan, porijeklom iz Gane, preminuo je u bolnici u švicarskom Bernu, u ranim satima u subotu, objavila su njegova dva bliska suradnika.

Vijest je potvrđena i na njegovom službenom profilu na Twitteru gdje su objavili priopćenje Zaklade i napisali: 'S velikom tugom obitelj Kofija Annana i Zaklada Kofi Annan javlja da je bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda i dobitnik Nobelove nagrade preminuo mirno u subotu, 18. kolovoza, nakon kratke bolesti.'

Organizacija International Organization for Migration pri UN-u na Twitteru se oprostila od Annana uz riječi: 'Danas tugujemo zbog gubitka velikog čovjeka, vođe, vizionara. Zbog gubitka vrijednog života. Zbog gubitka života koji vrijedi slaviti.'