SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo Minos Kyriakou, vlasnik Antenna grupe
Autor/izvor: SEEbiz / b92
Datum objave: 02.07.2017. - 22:52:46
BEOGRAD - Osnivač i vlasnik grčke kompanije Antenna Group, kojoj pripadaju TV Prva, TV B92, VICE i Play radio Minos Kyriakou preminuo je iznenada u 75. godini.

Porodica Kyriakou izdala je saopštenje za javnost u kojem navodi da se sa “velikom tugom opraštaju od voljenog Minosa koji je preminuo iznenada od posledica srčanog udara kasno popodne“.

Vest je zatekla i brojne zaposlene u kompanijama Minosa Kyriakoua, cenjenog grčkog brodovlasnika i medijskog maga. 

Minos Kyriakou je u grčkoj javnosti poznat po brojnim poslovnim podvizima, a posebno po osnivanju najveće privatne televizije ANT1. Bio je i predsednik Grčkog Olimpijskog komiteta od 2004. do 2009. godine, kao i predsednik Panhelenske gimnastičarske asocijacije. 

Rođen je 1942. godine u uglednoj grčkoj porodici Kyriakou. Njegov predak bio je i Dimitrios Vulgaris koji je osam puta bio premijer zemlje. Još jedan od predaka Minosa Kyriakoua je i Aleksandros Korizis, bivši premijer Grčke od 1940. do 1941. godine. 

Minos je studirao u Francuskoj i Španiji i bio je naslednik brodarske porodične kompanije koja je osnovana 1852. godine. U porodičnom poslu je bio aktivan od svoje 17. godine. 

U svojoj 23. godini, tačnije 1965. osnovao je kompaniju Athenian Tankers, a 1976. godine i dve velike trgovinske naftne kompanije. 

Kasnih osamdesetih godina, Minos aktivno ulazi u svet medija osnivajući radio stanicu ANT1, a godinu dana nakon toga, tačnije 1989. i istoimenu televiziju. 
Antenna grupa, koja je osnovana 1999. godine, proširila je svoju delatnost daleko izvan granica Grčke, a njego poslovanje uključuje brojne TV kanale, radio stanice, kompanije, investicije i partnerstva širom sveta. Danas postoji ukupno 12 predstavništava Antena grupe u 20 zemalja u Evropi, SAD, Severnoj Americi, Australiji i Aziji. 

Godine 1997. Minos Kyriakou osniva Panhelensku asocijaciju sportova i odlučno oživljava internacionalni spotski klub Tikitiriki koji se 2002. godine pridružio kategoriji Super Grand Prix u Svetskoj federaciji klasičnih sportova. 

Kao bivši ljuditelj sporta bio je predstavnik Grčke u Svetskoj atletskoj federaciji. Uporedo se bavio zastupanjem grčke kulture u inostranstvu, a njegov diskretan humanitarni život ostaviće traga u grčkom društvu. 

Antenna grupa je od 2009. godine proširila svoju medijsku mrežu i na Srbiju u kojoj do danas vodi Prvu televiziju, TV B92, Vice i Play radio.