SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo novinar Dejan Anastasijević
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 24.04.2019. - 23:13:00
Zadnja izmjena: 25.04.2019. - 07:20:33
BEOGRAD - Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je danas posle duge i teške bolesti.

Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“. Takođe, bio je dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME i dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu pa se samimm tim „kvalifikovao“ da ga bivši ministar informisanja Aleksandar Vučić u „vladi narodnog jedinstva“ prozove u Skupstini Srbije, uz opasku da se „takvi neće tolerisati“.

U aprilu 1999. Dejan je bio prisiljen pobeći u Beč sa porodicom jer su mu pretili i život mu je bio u opasnosti. U Beograd se vratio u avgustu 2002, na vreme da pokriva pad Miloševića i njegov odlazak u tribunal za ratne zločine u Hagu.

Oktobra 2002, Dejan je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića. U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovo stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

Nekoliko godina posle atentata, 2010. godine, za Blic je izjavio da je nakon njegovih tekstove o ratnim zločinima i činjenicu da je bio svedok pred Tribunalom u Hagu, sumnjao da je iza napada na njega stajao Vojsilav Šešelj i Jovica Stanišić.

Anastasijević je pokrivao sve konflikte sa područja bivše Jugoslavije. Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe od strane Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji „Out of Time“ (IWPR, London, 2000), koja je bila burno pozdravljena.

On je 2002.godine bio dobitnik nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta, dobio je dve nacionalne nagrade za novinarstvo (NUNS i nagrada Dušan Bogovac), kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.