SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Preuzimanja potaknula Wall Street do novih rekorda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2017. - 07:32:17
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače potaknule vijesti o preuzimanjima i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 23.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.591 bod, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 6.786 bodova.

Novi rekordi indeksa zahvaljuju se vijestima o preuzimanjima. Broadcom je ponudio 103 milijarde dolara za kupnju Qualcomma, proizvođača čipova za pametne telefone, a ostvari li se taj posao, bilo bi to najveće preuzimanje u tehnološkom sektoru u povijesti.

Cijena dionice Qualcomma porasla je 1,15, a Broadcoma 1,4 posto.

"Činjenica je da je ponuda na stolu golema. Dosad u ovoj godini nije bilo puno takvih vijesti, pa bi ova ponuda mogla potaknuti preuzimanja prije promjena u poreznom sustavu", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Cijena dionice Twenty-First Century Foxa skočila je, pak, gotovo 10 posto, nakon što je CNBC izvijestio da bi taj filmski i televizijski konglomerat mogao većinu svog poslovanja prodati medijskom divu Walt Disneyu. Cijena dionice Disneya porasla je 2 posto.

S druge strane, dionica T-Mobilea pojeftinila je 5,7, a Sprinta 11,5 posto nakon priopćenja da su te dvije telekomunikacijske kompanije prekinule pregovore o povezivanju.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni rezultati većine kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 7.562 boda, no frankfurtski DAX oslabio je 0,07 posto, na 13.468 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 5.507 bodova.