SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABO
 
Prihodi Ericssona NT pali 5,7%, a neto dobit 10,8%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.10.2017. - 13:31:44
ZAGREB - Prihodi Ericssona Nikole Tesle iznosili su u prvih devet mjeseci ove godine oko 1,07 milijardi kuna, što je 5,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala 10,8 posto, na 51,9 milijuna kuna.

U izvješću te tvrtke, objavljenom u petak, navodi se da u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 17 posto, usluge za švedski Ericsson oko 63 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 20 posto.

"Premda nam prihodi od usluga na Ericssonovom tržištu kontinuirano rastu, još uvijek nismo uspjeli u potpunosti neutralizirati pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih Država. Domaće tržište bilježi blagi pad, dok je prodaja na tržištima Jugoistočne Europe na razini prethodne godine", kazala je u izvješću Gordana Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle.

Poručila je i to da gotovo svi ključni pokazatelji poslovanja bilježe pozitivna kretanja, pa je tako operativna dobit porasla za više od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 70,4 milijuna kuna, dok je dobit prije oporezivanja porasla za 8,7 posto, na 67,8 milijuna kuna.

"Unatoč većoj dobiti prije oporezivanja, neto dobit je u padu 10,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zbog izostanka poreznih olakšica za razvojno-istraživačke aktivnosti", navodi u izvješću predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Na domaćem tržištu tvrtka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 182,4 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 1,5 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su, pak, 214,6 milijuna kuna i manji su za 31,6 posto na godišnjoj razini.

Pritom je najveći pad, za 46 posto, zabilježen na tržištu Zajednice Neovisnih Država, gdje su prihodi od prodaje iznosili 117,5 milijuna kuna.

Na Ericssonovom tržištu tvrtka je, pak, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 672,4 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 5,9 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.