SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Prihodi od telefonskih usluga padaju, internetski promet raste
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.09.2018. - 13:18:41
ZAGREB - U drugom tromjesečju 2018. na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je pad prihoda od telefonskih usluga, dok prihodi od pristupa internetu nastavljaju rasti, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
Pri tome su prihodi od pristupa internetu putem pokretne mreže rasli za 10 posto na godišnjoj razini.
U drugom tromjesečju 2018. tržište elektroničkih komunikacija ostvarilo je ukupni rast prihoda i broja korisnika. Rast je osigurala usluga pristupa internetu, dok prihodi od klasičnih govornih telefonskih usluga, uključujući SMS i MMS poruke, neprekidno padaju već neko vrijeme.
Od usluge pristupa internetu ostvareno je gotovo 40 posto ukupnog prihoda. Istodobno raste i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade i to za gotovo četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Na kraju lipnja 2018. zabilježeno je više od 1,1 milijun širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži što je oko 3 posto više u odnosu na lipanj 2017. I dalje raste broja usluga putem svjetlovodne infrastrukture, iako takav pristup internetu još uvijek ostvaruje manje od 10 posto korisnika.
Ostvaren je i rast broja širokopojasnih priključaka putem pokretnih mreža, za oko tri posto na godišnjoj razini. Korisnici pokretnih mreža koriste sve veće količine internetskog prometa te je ukupni internet promet u mrežama pokretnih komunikacija udvostručen.
Prema HAKOM-ovim podacima, ukupni prihod od telefonskih usluga u nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži u drugom tromjesečju iznosio je 351,7 milijuna kuna (pad od 1,6 posto u odnosu na prethodni kvartal i 13,9 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine). U tom je segmentu registrirano 1.362.426 priključaka.
S druge strane, ukupni prihod od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži bio je nešto veći od milijardu kuna (rast 6,3 posto u odnosu na prvi kvartal tekuće godine, ali i pad od 1,2 posto na godišnjoj razini), a promet je napravilo 4.383.354 korisnika.
U drugom tromjesečju ove godine poslano je više od 540 milijuna SMS i više od 3,3 milijuna MMS poruka.
Ukupni prihod od usluga širokopojasnog pristupa internetu bio je 1,09 milijardi kuna što je 5 posto više nego prethodni kvartal.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.