SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Prihvaćena odluka o kupovini 450 milijuna kuna potraživanja banaka od Petrokemije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.05.2018. - 14:27:53
ZAGREB - Vlada je na sjednici donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je ta odluka važna za dokapitalizaciju tvrtke koja bi trebala uslijediti, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.

Kako je izvijestila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, Petrokemija d.d. je u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.

Međutim, s obzirom na gubitke u prethodnim razdobljima, ali i procijenjene gubitke u 2018. godini, značajne potrebe za investiranje u postrojenje i nedostatak obrtnog kapitala, a da bi se osigurala dugoročna održivost Petrokemije potrebno je i dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatno povećati kapital. Ovom odlukom predlaže se Vladi RH da ovlasti ministra nadležnog za gospodarstvo da u ime Vlade kupi tražbine od banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, kazala je Mikuš Žigman.

Kako je navela državna tajnica, Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.

Petrokemija je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj, u 79,85-postotnom je vlasništvu države, ostvaruje godišnji promet od 2 milijarde kuna, a osim što ostvaruje trećinu hrvatskog prometa prirodnim plinom, dominantno utječe i na poslovanje hrvatskih luka, HŽ Carga, Plinacroa, HEP-a i stotinu manjih dobavljača u segmentu prijevoza, održavanja strojne opreme, trgovine i usluga, navela je Mikuš Žigman.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.