SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UKRAJINA - GRUZIJA
 
Pristaše oslobodile bivšega gruzijskoga predsjednika Saakašvilija
Autor/izvor: SEEbiz/H
Datum objave: 05.12.2017. - 16:52:42

KIJEV - Bivšega gruzijskoga predsjednika Mihaila Saakašvilija oslobodili su njegovi ukrajinski pristaše iz policijskoga kombija u utorak nakon što je njegovo uhićenje pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji izazvalo sukobe s policijom u središtu Kijeva.

Nakon oslobađanja Saakašvili je okružen pristašama pozvao na prosvjede kako bi se smijenio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko s dužnosti.

Saakašvilija su prije toga odveli maskirani policajci iz stana u Kijevu. Međutim njegovi pristaše spriječili su policijski kombi da krene, provalili u njega te oslobodili bivšeg gruzijskog predsjednika.

Prosvjednici su počeli postavljati barikade slažući gume, drvo i kamenje - uobičajen oblik prosvjeda u Kijevu i podsjećanje na prizore iz ukrajinskoga Euromajdana 2013.-2014.

"Pozivam vas da počnete mirni prosvjed da se ukloni Porošenko. Ne smijete se bojati", govorio je preko zvučnika Saakašvili okupljenome mnoštvu.

S ukrajinskom zastavom omotanom oko vrata, Saakašvili je vodio povorku od nekoliko stotina prosvjednika prema parlamentu.

Zasad nema komentara policije ni ureda državnog tužitelja o Saakašvilijevu bijegu iz zatočeništva.

Ukrajina sumnjiči Saakašvilija da je primao novac od kriminalne skupine povezane s bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem koji je planirao smijeniti postojeću vladu, rekao je državni tužitelj Jurij Lučenko novinarima u utorak nakon Saakašvilijeva uhićenja.