SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Privredna komora Crne Gore: Hrvatska krši SSP
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.08.2017. - 22:02:02
PODGORICA - Nove tenzije u regionalnim ekonomskim odnosima razvile su se nakon što je Hrvatska za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i Crna Gora, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih. Prema novim cijenama taksi, umjesto 12 eura, sada će se fitosanitarni pregled naplaćivati 270 eura. 

Tim povodom zemlje balkanske šestorke, kako prenose mediji, obratile su se Evropskoj komisji i zatražile da Hrvatska povuče spornu odluku.

Pojedine zemlje i pojedinačno su se obratile Briselu. To je juče učinila Srbija koja je Zagrebu poslala i protestnu notu. I Bosna i Hercegovina se danas zvanično obratila Evropskoj Uniji. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te zemlje Mirko Šarović, između ostalog je naveo da je Hrvatska uvela necarinske barijere čime je prekršila međunarodne trgovinske obaveze jer je praktično uvela diskriminaciju uvoznika. Mediji prenose da će se u ponedjeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

O rješenju ovog problema juče su na Samitu u Podgorici razgovarali premijeri država regiona, prije svih Hrvatske i Srbije. U privrednoj komori Crne Gore kažu da odluka Zagreba predstavlja kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i očekuju da reaguje i Evropska unija koja je potpisnica tog sporazuma. Iz Ministarstva ekonomije nam je saopšteno da prate situaciju i da će nakon konsultacija sa kolegama iz Srbije i BiH definisati stav po tom pitanju...

Odluka hrvatskog Ministarstva poljoprivrede da poveća takse za fitosanitani pregled voća i povrća sa 12 na 270 eura je restriktivna mjera koja će povećati troškove domaćih proizvođaca i smanjiti njihovu konkurentnost na hrvatskom tržištu, kazu u Privrednoj komori.

"To je direktno u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju koji je Crna Gora potisala sa EU i članom 35 kojim se potpisnice obavezuju da neće uvoditi carinske dažbine", kaže Lidija Rmuš iz PK.

Izvoz voca i povrca iz Crne Gore vrijedan je oko 8 miliona eura, od toga 3,5 miliona u države EU, ukljucujuci i Hrvatsku. Problematicno je to sto su takse uvedene za svaku vrstu voca i povrca, kazu u PK.

"Hrvatska je na četvrtom mjestu gdje Crna Gora izvozi voce i povrce. Uglavnom, to su lubenica, breskva, grozdje", kaže Rmuš.

Premijerka Srbije razgovarala je sa premijerom Hrvatske o novim mjerama zaštite domace prozivodnje i istakla da to nije primjer podsticanja saradnje, i da očekuje dogovor država regiona.

U Privrednoj komori kažu da ukoliko države regiona ne riješe taj problem, Crna Gora bi trebalo da donese mjere o zaštiti domaće proizvodnje.