SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HNB
 
Prka najozbiljniji protukandidat Vujčiću za mjesto guvernera HNB-a
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 01.04.2018. - 12:47:31
ZAGREB - Kako se bliži srpanj i rok do kojega hrvatski Sabor mora izabrati novo vodstvo središnje narodne banke, uz sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića u kuloarima iskaču i nova imena potencijalnih kandidata za tu poziciju, prije svih potpredsjednice Vlade Martine Dalić te bivšeg Tuđmanova ministra i donedavnog šefa Privredne banke Zagreb Bože Prke. 

Izvješće prošlo bez trzavica Motivi zbog kojih se spominju Dalić i Prka su različiti, bivši šef PBZ-a među zadnjim je “teškašima” ostao bez pozicije šefa jedne velike banke, slovi kao nacionalno osviješten bankar i sa te strane draži je desnoj, ali i tehnomenadžerskoj struji vladajuće stranke. Martini Dalić to bi mjesto osiguralo častan uzmak iz Banskih dvora, piše Večernji list. Na to mjesto računa i sadašnji guverner Boris Vujčić, a javno se iz Vlade nije mogla čuti informacija koja bi dovela u pitanje njegov drugi mandat, no nema ni potvrde da će Vujčić doista i biti kandidat saborskog odbora za imenovanja za tu poziciju.

Prema jednim izvorima Večernjeg lista, izbor vodstva središnje banke jednostavno još nije dospio na dnevni red Vlade te bi se premijer sredinom travnja mogao pozabaviti tom temom, a po drugima zauzetost premijera nije glavni razlog što se oteže s objavom kandidata jer u HDZ-u traju ozbiljna lobiranja tko će zasjeti u guvernersku fotelju. 

Ako bi se sudilo prema prošlotjednoj raspravi u parlamentu o polugodišnjem izvještaju HNB-a, koja je prošla bez većih trzavica između HDZ-a i SDP-a, o radu Hrvatske narodne banke postoji prešutna suglasnost dviju vodećih stranaka, no to još ne znači da se izbor guvernera neće prometnuti u političku trakavicu i aferu. Očekivano, najviše kritike na najavljeno uvođenje eura došlo je od zastupnika Živog zida, dok su prijašnjih mjeseci kritični mostovci u nedavnoj raspravi ostali po strani. Pitanje je, međutim, kako diše vladajući HDZ i ima li unutar te stranke dovoljno moćnih političara koji bi na to mjesto mogli progurati Božu Prku ili se možda riješiti Martine Dalić, koja je i bez problema s prinudnom upravom u Agrokoru trn u oku dijela stranačkih kadrova.

Ni Božo Prka ni Martina Dalić svojim izjavama nisu podržali kuloarske informacije, ali mnogo ih je koji bi se kladili na Božu Prku. Za čovjeka koji je u vrhu politike i bankarstva 30 godina Prka nema značajnijih mrlja, no može mu se prigovoriti svojevrsni sukob interesa jer bi na čelo HNB-a došao s pozicije šefa privatne banke u stranom vlasništvu. U završnici mandata Vujčić ustrajno promovira i brani svoj plan za uvođenje eura, koji bi, ako prođe, mogao postati hrvatska valuta oko 2025. 

Hrvatske vlasti još nisu ni blizu toga da službeno zatraže ulazak u europski tečajni mehanizam ERM 2, kao što je to, primjerice, učinila Bugarska, jer takav potez najprije treba ojačati s nekoliko dobrih reformskih poteza, prije svega u javnoj upravi i segmentu pravne sigurnosti, a na vidiku je i mirovinska reforma. Osim dobre volje, hrvatska ulaznica za euro su reforme koje od Hrvatske traži Europska komisija.

Istodobno kad i guverneru, mandat istječe i njegovim najbližim suradnicima, zamjeniku Relji Martiću, za kojega se vjeruje da će u mirovinu, te viceguvernerima Vedranu Šošiću, Damiru Odaku i Tomislavu Presečanu, koji su također potencijalni kandidati za novi mandat.