SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOMPLIKACIJE
 
Prodaja NLB-a vjerojatno će se zaustaviti, odluka u četvrtak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2017. - 17:31:26
LJUBLJANA - Konačnu odluku hoće li se nastaviti prodaja tri četvrtine državnog udjela u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) slovenska će vlada donijeti u četvrtak, a izjave koalicijskih partnera u vladi koji su o toj temi raspravljali u utorak nagovješćuju da bi prodaja mogla biti zaustavljena.

Treba ocijeniti koje su pozitivne i negativne strane prodaje NLB-a, a nikako ne smijemo donijeti odluku koja bi pogodila naše porezne obveznike, što se u prošlosti već događalo, kazao je Cerar nakon sastanka vrha vladajuće koalicije.

Dodao je kako će nastojati da odluka bude usuglašena između sve tri stranke u koaliciji, ali da cijena koja se nudi za dionicu NLB-a nije povoljna, a da bi s druge strane svakako trebalo osigurati da ne budu oštećeni slovenski porezni obveznici koji su preko državnog proračuna u dokapitalizaciju najveće slovenske banke uložili više od dvije milijarde eura, kako ne bi došla u opasnost zbog loših kredita iz prošlosti.

Kritizirao je bivšu premijerku Alenku Bratušek koja kaže kako treba ponovo utvrditi tko je kriv za loše bankovne plasmane i gubitke NLB-a, zbog čega je 2013. morala biti dokapitalizirana, što odvraća interes potencijalnih ulagača i smanjuje izglede za prodaju državnog udjela u njoj.

Cerar je kazao da su ranije vlade, uključujući onu Alenke Bratušek, a ne njegova, donijele "slabo promišljenu odluku" da državna poduzeća i banke treba privatizirati.

Predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESS) Karl Erjavec, inače ministar vanjskih poslova i jedan od potpredsjednika vlade, kazao je nakon sastanka s Cerarom da NLB po sadašnjim uvjetima ne treba prodavati i da će se proces privatizacije vjerojatno zaustaviti, a isto je ocijenio i zastupnik Matjaž Han iz stranke Socijalnih demokrata (SD) koja također sudjeluje u vladi.

Kako najavljuju mediji, to znači da će ministrica financija Mateja Vraničar Erman morati u Bruxelles kako bi Europsku komisiju zamolila da Sloveniji dopusti još jednu odgodu privatizacije NLB-a, nakon što je lani odobrila produženje prvih rokova, a ove dopustila Sloveniji da izvede prodaju 75 posto njenih dionica u dva koraka - 50 posto ove, a 25 posto iduće godine.