SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AUTO TRŽIŠTE
 
Prodaja novih automobila u Europi posustala u lipnju; slabiji rast i u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.07.2017. - 17:33:29
BRUXELLES - Potražnja za novim automobilima u Europi osjetno je usporila u lipnju, zakočena padom na dva najveća tržišta, a slabiji je rast zabilježen i u Hrvatskoj, izvijestilo je u petak Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

U lipnju je u 27 zemalja Europske unije, uz izuzetak Malte za koju nisu bili dostupni podaci, registrirano ukupno oko 1,5 milijuna novih automobila, što je 2,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

U svibnju prodaja je uvećana 7,6 posto, pokazuju podaci ACEA-e.
Znatno slabiji rast rezultat je pada prodaje na dva najveća tržišta, njemačkom i britanskom. Tako je u Njemačkoj u lipnju prodano 4,8 posto manje novih automobila nego u istom lanjskom mjesecu. U Britaniji prodaja je smanjena 3,5 posto.
Među vodećim je tržištima najveći skok u lipnju zabilježila Italija za 12,9 posto. Na drugom je mjestu Španjolska sa stopom rasta prodaje od 6,5 posto.

U Francuskoj prodaja je uvećana skromnih 1,6 posto. 
U ACEA-i izdvajaju snažan doprinos skupine 'novih' zemalja EU ukupnom rezultatu, navodeći da je u "EU12" prodaja na godišnjoj razini poskočila 12,0 posto.

Hrvatska je također u lipnju zabilježila osjetno skromniji rast broja registriranih novih automobila, za 8,8 posto, u odnosu na svibanjski skok prodaje za 34,1 posto.
U lipnju je prema podacima ACEA-e u Hrvatskoj registrirano ukupno 6.680 novih automobila.

'Nova Europa' oslonac i u prvoj polovini godine

Skupina novih zemalja EU bila je oslonac europskom tržištu i u prvoj polovini godine, uz skok prodaje za 15,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U 'staroj' Europi prodaja je uvećana samo 3,8 posto.
Među vodećim je europskim tržištima najveći skok registriranih novih automobila u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježila Italija, za 8,9 posto. Slijedi Španjolska sa 7,1 te Njemačka s 3,1 i Francuska s tri posto.
U Britaniji je prodaja smanjena za 1,3 posto. 
Hrvatska je u prvoj polovini godine zabilježila 23,6 posto više registriranih novih automobila nego u istom lanjskom razdoblju - ukupno 31.790.
Na razini 27 zemalja EU - bez Malte - prodaja je porasla 4,7 posto, uz registriranih 8,2 milijuna novih automobila.