SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠUNKE
 
Prodan rekordni broj uskrsnih šunki
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 01.04.2018. - 10:25:59
OSIJEK - U kontinentalnom dijelu zemlje - kakav bi to Uskrs bio bez šunke. A u tom dijelu poljoprivredne proizvodnje stojimo sve bolje. Ove godine prodao se rekordan broj uskrsnih šunki zbog čega slavonski svinjogojci - ne kriju zadovoljstvo.

Tržište traži prirodno, nostalgično, domaće. Za razliku od intenzivnog, tov je dug, kao i zrenje mesa. A takva roba ima i cijenu. Domaća šunka je itekako tražena i u izvozu. Čeka je uskoro i europska zaštita koju već imaju slavonski kulen i čvarci. 

Nakon dugogodišnje krize, proizvodnja svinja raste, premašila je milijun komada. Za ozbiljniji izvoz trebala bi biti barem trostruko veća.

"Svinjogojci su u puno boljoj situaciji nego 2016.. Imamo nove mjere za unaprijeđenje sektora svinjogojstva, pomažemo i kroz program Ruralnog razvoja", kaže ministar Tomislav Tolušić. 

A kroz taj program se samo u Slavoniji financira dvadesetak novih, modernih farmi na selu. Država će svinjogojcima u dogovoru s HEP-om smanjiti troškove za struju koja u proizvodnji nije mala stavka.