SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROKOVI
 
Produžen rok: Galenika do 30. septembra zaštićena od naplate poverilaca
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 04.04.2017. - 10:41:15
BEOGRAD - Vlada Srbije produžila je do 30. septembra rok do kada je državnim poveriocima preporučeno da ne naplaćuju prinudno dugove "Galenike", rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu privrede.

Prethodni rok bio je 31. mart, koji je utvrđen posle poništenja postupka privatizacije Galenike.

Kako se navodi, Vlada Srbije preporučila je državnim poveriocima da ne pristupaju prinudnoj naplati prema Galenici do postizanja konačnog dogovora sa komercijalnim poveriocima, najkasnije do 30. septembra 2017. godine.

Ministarstvo privrede navodi da trenutno sprovodi aktivnosti na pronalasku adekvatnog modela postupka privatizacije, kojim bi se izmedju ostalog predvidelo uslovno finansijsko restrukturiranje, odnosno način namirenja poverilaca Galenike u slučaju uspešne privatizacije.
Vlada Srbije je poništila postupak privatizacije Galenike, na predlog komisije koja je pregovarala sa jedinim ponudjačem za kupovinu udela u toj beogradskoj farmaceutskoj kompaniji.

Postupak privatizacija Galenike sprovodjen je po modelu strateškog partnerstva, prodajom udela od 25 odsto po minimalnoj ceni od sedam miliona evra.

Ponudu je dostavio samo britansko-ruski konzorcijum Frontier pharma Petrovarks sa kojim nije postigut dogovor zbog dugova Galenike prema bankama od oko 70 miliona evra. Galenika ima i dugove prema državi od oko 160 miliona evra.