SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MINERALI
 
Proizvođači obećavaju etička načela pri nabavi minerala za električne automobile
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2017. - 08:45:11
BERLIN - Vodeći proizvođači automobila, uključujući Volkswagen i Toyotu, obećali su da će poštivati etičke i društveno odgovorne standarde pri nabavi minerala potrebnih za očekivani snažan rast proizvodnje električnih automobila.

Predviđa se da će potražnja za mineralima poput kobalta, grafita i litija skočiti u idućim godinama sukladno nastojanjima vlasti da ograniče zagađenje okoliša iz automobila i pojačanim ulaganjima proizvođača automobila u električne modele.

U sklopu priprema za planirano lansiranje više od 80 novih modela do 2025. godine samo Volkswagen traži partnere u Kini, Europi i Sjevernoj Americi kako bi osigurao opskrbu baterijskim ćelijama i srodnom tehnologijom vrijednom više od 50 milijardi eura.

Razgovori s glavnim proizvođačima kobalta, uključujući Glencore, u VW-ovom sjedištu u Wolfsburgu prošlog su tjedna završeni bez sporazuma.

Više od polovine svjetskog kobalta potječe iz Konga, zemlje iscrpljene političkom nestabilnošću i pravnom nesigurnošću u kojoj je dječji rad u rudnicima česta pojava.

U srijedu je skupina deset vodećih proizvođača automobila i kamiona izvijestila o pokretanju inicijative za zajedničko utvrđivanje i rješavanje etičkih i pitanja zaštite okoliša, ljudskih prava i radnih prava pri nabavi sirovina.

Partnerstvo pod nazivom "Drive Sustainability" (DS) uključuje VW, Toyotu Motor Europe, Ford, Daimler, BMW, Hondu, Jaguar Land Rovera, Volvo Cars i proizvođače kamiona Scaniju i Volvo.

"Udruga će procjenjivati rizike u nabavi najvažnijih sirovina, poput, kobalta, gume i kože, u automobilskom sektoru. To će omogućiti DS-u da prepozna najvažnije aktivnosti za rješavanje tih pitanja unutar opskrbnog lanca", izjavio je Stefan Crets iz poslovne mreže CSR Europe.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.