SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTESTI
 
Proizvođači suncokreta najavljuju proteste zbog niske otkupne cene
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 22.08.2018. - 17:26:40
BEOGRAD - Proizvođači suncokreta u Srbiji uputili su zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da preispita da li se otkupljivači te uljarice ponašaju kartelski, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On je agenciji Beta kazao da će proizvođači iz požarevačkog kraja u ponedeljak započeti proteste, jer su nezadovoljni niskom otkupnom cenom suncokreta od 28,50 do 30 dinara po kilogramu.

Kako je naveo, najveći otkupljivač suncokreta u Srbiji, Victoria group, ponudila je cenu od 28,5 dinara, a očekuje se da istu otkupnu cenu daju i druge kompanije koje kupuju tu uljaricu.

Na pitanje da li je 28,5 dinara realna cena i da li će popustiti ako proizvođači bojkotuju otkup u Victoria grupi su naveli da su utvrdili konačnu cenu za rod suncokreta za ovu godinu od 28,50 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost.

Jakšić je istakao da su "proizvođači ulja počeli da obaraju cenu ulja sa 120 dinara na 90 dinara da bi se opravdala niska otkupna cena suncokreta".

- Cena ulja od 90 dinara trajaće mesec dana, pa će je, kada se završi otkup, vratiti na 120 dinara - rekao je Jakšić.

On je rekao da su uputili zahtev ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i predsedniku Vlade Ani Brnabić za razgovor o problemu otkupa i niskoj ceni suncokreta.