SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Proizvođačke cijene u godinu dana porasle 2,9 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2018. - 09:22:03
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u svibnju porasle za 2,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 17. mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, porasle za 0,9 posto.

Na mjesečnoj su razini cijene na domaćem tržištu za industriju bile više za 0,8 posto, a na inozemnom tržištu za 1 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 2,9 posto, a na inozemnom tržištu za 3,0 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u svibnju u odnosu na travanj ostale na istoj razini, dok su u odnosu na prošlogodišnji svibanj više za 0,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su prema mjesecu ranije najviše porasle cijene energije, za 4,1 posto. Na mjesečnoj su razini porasle i cijene kapitalnih proizvoda, za 0,3 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 0,1 posto. Cijene, pak, trajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 0,3 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema svibnju prošle godine, cijene energije u petom su mjesecu ove godine bile više za čak 12,4 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su na godišnjoj razini za 1,4 posto i kapitalnih proizvoda za 1,0 posto.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno pale za 0,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u rudarstvu i vađenju, za 1,2 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,0 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostale na razini iz travnja.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 7,5 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,0 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale na razini iz svibnja prošle godine.

„S obzirom na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena, koje mogu biti dobar indikator budućih inflatornih kretanja, u narednom razdoblju možemo očekivati nastavak pozitivnih pritisaka na rast potrošačkih cijena. Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće, ali i inozemne potražnje stvarat će pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.