SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Proizvođačke cijene u Hrvatskoj nastavile rasti i u travnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.05.2018. - 08:58:58
ZAGREB - Proizvođačke su cijene u Hrvatskoj u travnju porasle za 1,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 16. mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, porasla za 0,5 posto.

Na mjesečnoj su razini cijene na domaćem i inozemnom tržištu bile više za 0,5 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 1,4 posto, a na inozemnom tržištu za 0,7 posto.

„Kontinuirani rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu traje od početka prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a.

No, isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u travnju u odnosu na ožujak niže za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,1 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u travnju su prema mjesecu ranije rasle cijene energije, za 2,9 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda, kapitalnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale su na istoj razini, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale su 0,3 posto.

Na godišnjoj razini, prema travnju lani, cijene energije u četvrtom su mjesecu ove godine bile više za 4,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,4 posto i kapitalnih proizvoda za 0,6 posto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno pale za 1,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju su ostale iste.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u rudarstvu i vađenju, za 0,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,6 post, dok su opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u ožujku.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 9,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su pale za 0,1 posto.

„S obzirom na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena u narednom razdoblju možemo očekivati nastavak pozitivnih pritisaka na rast potrošačkih cijena. Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće (ali i inozemne) potražnje stvarat će pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije", zaključuju analitičari RBA.