SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEPOZNANICE
 
Proizvodnja novog modela Fiata u Kragujevcu najranije 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 20.07.2016. - 15:14:58
BEOGRAD - Ni 13 dana nakon izjašnjavanja zaposlenih o socijalnom programu u Fiat Chrysler automobili Srbija, ne zna se koliko je radnika odlučilo da napusti fabriku.

Ono što se, međutim, zna posle poslednjeg razgovora sindikalaca FCA Srbija sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, jeste da proizvodnja novog modela automobila u Kragujevcu neće da počne pre 2020. godine, do kada će iz pogona kragujevačke fabrike da izlaze standardni i redizajnirani "fijat 500L".

Novi model će, u stvari, biti tema novih pregovora Fijiat Chrysler grupacije i države Srbije krajem 2018. kada ističe aktuelni desetogodišnji ugovor sa Fiatom o formiranju zajedničke kompanije (FCA Srbija).

Vučić je sindikalcima Fijatove fabrike ovih dana ponovio obećanje vezano za izgradnju jedne inostrane fabrike za proizvodnju auto komponenti u Kragujevcu, koja bi trebalo da počne sa radom u roku od godinu dana, i u kojoj bi bilo angažovano između 1.000 i 1.500 radnika, otprilike onoliko koliko ih je početkom jula ostalo bez posla u FCA Srbija i njenim kooperantskim firmama.

Ovo "otprilike" znači da se menadžment FCA Srbija, ponovimo, tim povodom ne oglašava, a po svemu sudeći i neće, pošto se, kad je reč o prekobrojnima u kragujevačkoj fabrici automobila, poziva na - poslovnu tajnu. Nezvanično, menadžment navodi ono što je naš list već pisao, da je u FCA Srbija, posle izjašnjavanja zaposlenih, ostalo onoliko radnika koliko u toj kompaniji, prema ugovoru Fijata i države Srbije iz septembra 2008., treba da ima 2018. godine. Tim ugovorom predviđeno je da u zajedničkoj fabrici Fijata i države Srbije do 2018. bude angažovano 2.433 radnika.

U sindikatu FCA Srbija i juče tvrde da ne znaju koliko se radnika te kompanije, od 27. juna do 8. jula, koliko je trajalo izjašnjavanje kragujevačkih "automobildžija", prijavilo za dobrovoljni odlazak iz fabrike. Sindikalci špekulišu sa brojkom od oko 700 prekobrojnih, do koje su došli na osnovu podataka da je na platnom spisku FCA Srbija, pre junsko-julskog izjašnjavanja, bilo oko 3.200 zaposlenih, kao i da bi sada, prema nezvaničnim informacijama menadžmenta, njihov broj trebalo da bude sveden u granice ugovora Fijata i države Srbije.

Istom metodom je i Danas procenio da je iz kragujevačke fabrike automobila u prvoj dekadi jula, dobrovoljno i(li) uz pritisak poslovodstva, otišlo između 700 i 750 radnika. No, to su, ipak, nezvanični podaci, dok menadžment ali i Vlada Srbije, kao suvlasnik kompanije, gotovo nepristojno ignorantskim odnosom prema javnosti, ne saopštavaju tačan broj radnika koji su početkom jula ostali bez posla. Nezvanično se, opet, saznaje da je iz FCA Srbija i i njenih kooperantskih preduzeća, u prvih desetak julskih dana, faktički otpušteno oko 1.300 radnika.

Kompanija FCA Srbija će uskoro, tvrde sindikalci posle susreta sa Vučićem, napokon dobiti predsednika Nadzornog odbora, kojeg treba da imenuje Vlada Srbije, kako bi u kompaniji, posle godinu i više dana, počeli da funkcionišu i organi upravljanja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.