SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Promet industrije u listopadu porastao 9,4% na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.12.2018. - 09:18:08
ZAGREB - Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u listopadu je u odnosu na rujan porastao za šest posto, dok je na godišnjoj razini viši za 9,4 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u listopadu je porastao šest posto u odnosu na rujan, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 8,1 posto, a na stranom za 10,2 posto.

U listopadu je na mjesečnoj razini najviše porasla prodaja kapitalnih proizvoda, za 29,3 posto te energije, za 12,2 posto. Prodaja intermedijarnih proizvoda je porasla 4,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,6 posto.

U listopadu je ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u odnosu na isti lanjski mjesec povećan za 9,4 posto, pri čemu je na domaćem tržištu veći za 11,9 posto, a na stranom za 8,1 posto.

Pritom je ukupna prodaja energije na godišnjoj razini povećana za 40,1 posto, kapitalnih proizvoda za 13,7 posto, intemedijarnih proizvoda za 10,1 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena za 0,2 posto