SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HLADNJAČE
 
Propada dodatnih 1.000 tona malina u BiH
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 21.06.2018. - 15:30:29
SARAJEVO - Ukoliko se u narednim danima ne osiguraju hladnjače, propašće dodatnih 1.000 tona malina u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća i otkupljivača zaključeno je da bi trebalo osigurati dodatne kapacitete hladnjača od kompanija.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede FBiH Halil Omanović kazao je za Klix da je osnovni problem što je malina rodila ranije te su vrlo brzo svi kapaciteti hladnjača bili popunjeni.

"Iz IFAD-a je ponuđeno da se grade kapaciteti u 27 opština, ali samo šest opština je izrazilo interes, od čega su tek tri projekta realizovana. Niko nije mogao da očekuje da će to biti tako", kazao je Omanović.

"Država je na ispitu da spasi maline koje propadaju na poljima. Imamo niz prijedloga koje još moramo da finalizujemo...".

Malinari iz orahovičkog kraja su uništili stotine kilograma malina, a primorani su da to rade i u narednom periodu sve dok hladnjačari ne otkupe ono što oni poberu u svojim malinjacima.