SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EPILOG
 
Propala privatizacija Hellenic Petroleuma
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 06.04.2019. - 18:35:30
ATENA - U Grčkoj je sredinom ovoga tjedna definitivno propala privatizacija naftne kompanije Hellenic Petroleum, većinskog vlasnika najveće crnogorske naftne kompanije- Jugopetrola, jer je država Grčka, željela za sebe zadržati “prava veta i razne povlastice”, kao manjinski dioničar i nakon privatizacije.

“Važno je bilo i pitanje podružnice Hellenic Petroleuma koja se bavila vađenjem ugljikovodika, u kojoj država insistira na zadržavanju 51 posto dionica. Istrajnost vlade na svemu tome bila je da zaustavi reakciju unutar vladajuće stranke”, objavljeno je iz Fonda za razvoj imovine Grčke (HRADF) koji koristi državnu imovinu.

Tom Fondu je Helenska Republika dodijelila imovinu u skladu sa međunarodnim obavezama zemlje i Srednjoročnom fiskalnom strategijom.

Dionice su na tenderu zajedno prodavale grčka država, 20 odsto, odnosno državni HRADF, i Panevropski naftni i industrijski holding, 30,1 posto.

HRADF je prošle godine odobrio kompanijama Glencore i Vitol, da formiraju konzorcije, s drugim poduzećima, u postupku privatizacije grčke kompanije, kao kvalificiranim ponuđačima za kupovinu 50,1 posto udjela u Hellenic Petroleumu.

Glavni problem je nastao što nijedan od potencijalnih konzorcija – ponuđača, na kraju tendera, nije dostavio obavezujuću ponudu. Na prodaju su, u većinskom paketu, bile oglašene dionice (HRADF-a i kompanije Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA) Hellenic Petroleuma SA (HELPE).