SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STANOVI
 
Prosječni kvadrat novogradnje u Splitu vrijedi čak 2.735 eura
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.11.2018. - 18:23:58
ZAGREB - Zagreb, Poreč, Rijeka, Šibenik i Split samo su neki od gradova u kojima su se na oglasniku za nekretnine Crozilla.com oglašavane vrijednosti novih stanova penjale i preko 4000 eura po kvadratnome metru, dok su se u isto vrijeme kvadrati jeftiniji i od 1000 eura mogli pronaći u Varaždinu, Rijeci i Osijeku, ali i u Zagrebu.

U Zagrebu se tako mogu naći i vrtoglavo visoke cijene novogradnje, ali i poneke niske.

U mnogim se gradovima mogu na toj tražilici pronaći stanovi s cijenama od tek nekoliko stotina eura po kvadratnome metru. Iako takvi stanovi često zahtijevaju adaptaciju, moguće je naći i takve u novogradnji kojima nisu potrebna dodatna ulaganja.

- No, valja uzeti u obzir kako je pritom najčešće riječ o većim stanovima koji se nalaze u potkrovljima te su obično smješteni na manje atraktivnim lokacijama - naglašavaju u Crozilli.

Najveći mjesečni porast cijena novogradnje u rujnu je zabilježen na Jadranu, a pritom je najveća promjena zabilježena u Splitu, Puli i Zadru. Za kvadratni metar novog stana u Splitu u prosjeku se tražilo 2735 eura, u Zadru 2018 eura, a u Puli 1821 euro.

Pad cijena novogradnje u visini od 1,7 posto tijekom rujna je zabilježen u Poreču u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 2062 eura.

U Zagrebu je prosječna oglašavana vrijednost kvadratnog metra novog stana iznosila 1985 eura, a u odnosu na mjesec prije njihove su rujanske cijene pale za 1,2 posto, jednako koliko i u Šibeniku u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 2631 euro.

Niže rujanske vrijednosti vidljive su i na cijenama novogradnje u Varaždinu gdje je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen pad od 0,8 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 1274 eura.

Porast od 0,6 posto zabilježen je u Osijeku u kojem je prosječna tražena cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 1200 eura. U Senju su, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom rujna cijene porasle za 1,7 posto i popele se na 1644 eura po kvadratu. Porast od 1,1 posto zabilježen je u Opatiji u kojoj se za kvadratni metar novogradnje u prosjeku tražilo 3138 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako se tijekom rujna za kvadratni metar novogradnje u Zagrebu u prosjeku tražilo 1985 eura. Marijan Beljan iz zagrebačke agencije Aktual kaže kako je u Zagrebu povećana potražnja za novogradnjom, a uz centar, najtraženiji je zapadni dio grada te središnji dio Trešnjevke. Dodaje kako njihove kupoprodajne cijene ovise o lokaciji, a kreću se između 1600 i 3000 eura po "kvadratnu".