SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TOPLINA
 
Prošla godina u Sloveniji najtoplija od kad postoje mjerenja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2015. - 12:20:24
LJUBLJANA - Prošla je godina u Sloveniji po temperaturama bila najtoplija godina barem od 1850. godine, od kada se na njezinu području provode stalna meteorološka mjerenja, objavila je državna agencija za okoliš.
Ako se dodatno analiziraju i stariji podaci iz susjednih država o temperaturama prije 1850. s velikom se sigurnošću može tvrditi da je 2014. u Sloveniji bila najtoplija godina barem od kraja 18. stoljeća, tvrde meteorolozi.

"Prosječna godišnja tremperatura u Sloveniji uslijed globalnog zatopljenja raste brže nego u svijetu", kazala je za Slovensku televiziju meteorologinja Tanja Cegnar iz agencije za okoliš, upozorivši da se zadnjih godina meteorološko proljeće pojavljuje već početkom ožujka.

U zadnjih 50 godina 20. stoljeća u Sloveniji je zabilježeno manje dana s temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzija nego u samo 14 godina ovog stoljeća, a snijega je zimi sve manje i sve brže se topi.

Ova zima je među najtoplijima, a zadržavanje sniježnog pokrivača je ispod prosjeka, što je također jedan od značajnih indikatora da se atmosfera zagrijava, rekla je Cegnar.