SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KORISNO
 
Provjerite je li vam lozinka bila hakirana
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 05.08.2017. - 09:16:21
LONDON - Web stranica "Have I Been Pwned" već duže vrijeme nudi pretraživanje gotovo 4 milijarde e-mail adresa koje su bile kompromitirane, tj. koje su se našle u bazama podataka koje su hakeri u raznim neovlaštenim upadima u sustave uspjeli prikupiti, ponekad i zajedno s pripadajućim lozinkama.

Sve što treba učiniti kako biste provjerili je li i vaša adresa nekada zapala u ruke hakera jest upisati je u tražilicu na ovom mjestu.

Od sada, pak, ova stranica nudi i pretraživanje ukradenih i na druge načine kompromitiranih lozinki. Na ovoj stranici možete na isti način upisati svoju lozinku, a servis će pretražiti bazu od preko 306 milijuna unosa i otkriti je li i vaša lozinka među njima. Na isti način možete provjeriti i koliko vam je lozinka trenutno sigurna – jer, nađe li se neka kombinacija znakova među spomenutim milijunima ukradenih daleko je vjerojatnije da bi mogla biti probijena "dictionary attack" metodom.

Dodatno, autori ove stranice omogućili su i besplatno preuzimanje baze sa svim lozinkama koje su prikupili (sve u obliku SHA1 hasha) kako bi i drugi developeri mogli iskoristiti ovako prikupljene podatke za provjeru sigurnosti lozinki unutar svojih sustava.