SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INOVATIVNO
 
Prvi brod na solarni pogon u Boki Kotorskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Bokanews
Datum objave: 10.11.2015. - 22:04:34
KOTOR - Bokom Kotorskom zaplovio je prvi brod na solarni pogon, Go Green. Proizveden je u porodičnoj radionici, Franović, "Monte marine yachting" iz Kotora.
Solarni paneli koji se nalaze iznad tende napajaju litijum jonske baterije. Maksimalna brzina je sedam čvorova a brzina krstarenja tri čvora i velika autonomija kretanja.

U skladu sa današnjim vremenom započeli smo sa ugradnjom inovativnih električnih instalacija koje omogućavaju neograničeno korištenje energije. Naime, obnovljivi izvori energije napajaju specijalne baterije povezane sa 'elektric smart charger-om' što omogućava veliku autonomnost i smanjenje troškova plovidbe, kazali su Franovići, čiji je brod izazvao veliko interesovanje, kada su juče pristali u Stolivu, na feštu Kostanjada.

Da podsjetimo prije dvije godine, predstvnici firme "Monte marine yachting" iz Kotora Marija Franović i Predrag Franović, koji su izradili Studiju izvodljivosti za uspostavljenje održivog, pomorskog, javnog transporta solarnim katamaranima u Boki Kotorskoj, upoznali su predstavnike tri bokeljske opštine sa detaljima projekta redovnog međugradskog putničkog saobraćaja brodovima na elektrčni pogon sa napajanjem putem solarnih panela, ali do danas nažalost ništa nije urađeno.

Foto: Bokanews