SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLIKA HRVATSKE
 
Prvi put u povijesti HNL-a štrajk odgodio susret: Karlovčani nisu došli na Kantridu, Rijeci tri boda
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 20.11.2011. - 18:13:54
RIJEKA - Utakmica 15. kola Prve HNL između Rijeke i Karlovca, koja se danas trebala odigrati na stadionu Kantridi, otkazana je jer igrači Karlovca nisu otputovali u Rijeku zbog neisplate sedam mjesečnih plaća.
U zakazanih 17 sati na teren su izašli samo igrači Rijeke, te sudac Marko Matoc, koji je nakon petnaest minuta, po propisima natjecanja, odsvirao kraj utakmice koja će administrativnom odlukom biti registrirana 3:0 za Riječane.

Prvi puta u povijesti Hrvatske nogometne lige neka utakmica nije odigrana zbog štrajka igrača!

Da ipak krenu put Rijeke, zalagao se kapetan momčadi Karlovca Matija Štefančić i još nekolicina igrača, ali je većina ipak bila protiv. Nisu pomogla ni uvjeravanja Nevena Šprajcera, tajnika Udruge prvoligaša koji je stigao u Karlovac, gdje je ranije osam godina bio tajnik kluba.

 Karlovčani su  još u subotu poslijepodne, nakon što su odradili posljednji trening, budući da im nije isplaćen dio zaostataka niti se u klubu pojavio netko od Uprave, treneru Petraviću poručili da danas neće putovati u Rijeku . Prethodno su se sastali i s Dariom Šimićem, predsjednikom sindikata igrača, te se uz njegovo znanje odlučili na onaj najradikalniji potez – potpunu obustavu rada ne bi li tako potaknuli nekoga da počne rješavati njihove probleme. Uprava je nogometašima "Karlovca" dužna sedam plaća.

Nakon treninga navodno su odmah počeli raditi telefoni i pojedinačno nagovaranje igrača da ipak odustanu od štrajka, ali to u konačnici nije uspjelo iako se najavljivala i mogućnost da Petravić doputuje na Kantridu s momčadi sastavljenom od mladih igrača i »štrajkolomaca«.

Nedolaskom na Kantidu Karlovčani su izgubili tri boda, jer je utakmica registrirana 3:0 u korist NK Rijeke, no prema propozicijama Prve HNL i bez ove utakmice prvenstvo je regularno. Osim toga, riječkom klubu morat će nadoknaditi troškove organizacije utakmice, a čeka ih i obeštećenje Max TV-a koji je ovu utakmicu trebao izravno prenositi.

»Nije točno, kako se priča, da postoji pravilnik Udruge Prve HNL po kojem sada automatski slijedi suspenzija igračima u trajanju od šest mjeseci, već sve ovisi o klubu, koji može tražiti za svoje igrače razne sankcije, jer Udruga Prve HNL može kazniti klub, ali ne i igrače. Koliko ja znam klub može primijeniti svoj pravilnik o nagrađivanju i kažnjavanju, te ih kazniti novčano, ali i tražiti također sankcije neigranja svakog pojedinog igrača po dvije godine ili doživotno. Dakle klub sada ima osnovu da s igračima raskine ugovora na štetu igrača«, kazao je novinarima Šprajcer nakon razgovora s igračima.

Dodao je da vjeruje da u gradu Karlovcu postoji »dosta normalnih i pametnih ljudi« i spoznaje koliko prvoligaški klub u gradu znači za razvoj sporta, te da se nada da će zbog ovog bunta ubrzo pronaći konačno rješenje. Smatra također da su igrači predugo čekali izostale plaće, da su ranije trebali pokrenuti pri HNS-u arbitražni postupak, kao što su to učinili Lovrić i Batarelo, koji su svoje zahtjeve riješili, te navodno Stambolija i Husić.

Trener Damir Petravić pokušao je utjecati na igrače da se utakmica održi i pokuša uzeti bod u gostima, ali budući da u to nije uspio uvjeriti igrače jedino što je poručio medijima je da »su sada na potezu Izvršni i Upravni odbor kluba«.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.