SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLUČAJ KOMPAS
 
Pukšar: Bolanča laže, morat će odgovarati za nestali novac
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.10.2018. - 15:47:00
Zadnja izmjena: 12.10.2018. - 19:19:42
ZAGREB - Na današnjoj press konferenciju Kompasa, na kojoj je objavljeno da Kompas ide u stečaj, većinski vlasnik agencije i predsjednik njena Nadzornog odbora Matko Bolanča dio krivnje je svalio na bivše vlasnike te najavio kaznenu prijavu DORH-u zbog računovodstvene prijevare u razdoblju pregovora o akviziciji. 

Naime, u travnju je Kompas Zagreb promijenio svog većinskog vlasnika dionica i vlasnikom Kompasa postalo društvo Inspire Investments. Ugovor su potpisali Matko Bolanča za račun fonda te dotadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa Ivan Pukšar.

Bivši suvlasnik Kompasa na Bolančine je navode oštro reagirao. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz informacije koje su danas podijeljene novinarima na press konferenciji u Kompasu, odlučno odbacujemo sve navedene informacije s kojima Matko Bolanča krivnju za svoj neuspjeli projekt preuzimanja turističke agencije Kompas Zagreb d.d. pokušava prikazati kroz prije svega neistinite podatke o poslovanju tvrtke od prije nekoliko godina te na bivšu Upravu tvrtke iako je ključno pitanje što se je dogodilo s tvrtkom nakon preuzimanja.

Time Bolanča odvraća pažnju i odgovornost s činjenica da je Kompas u nekoliko zadnjih mjeseci od svojih klijenata i poslovnih partnera naplatio značajna novčana sredstva za koja nije bio u mogućnosti pružiti uslugu niti vratiti novac – koji je očito nestao. Naime, navedeni a netočni i neprovjereni podaci o poslovanju Kompasa odnose se na sada već davna protekla razdoblja i niti na koji način ne predstavljaju nikakvo dugovanje koje bi bivši vlasnici prenijeli na novog kupca – dapače, tvrtka je u trenutku kupnje/ prodaje uredno podmirivala i podmirila sve svoje financijske obveze.

Cijela transakcija prodaje trajala je više od godinu dana nakon temeljite dubinske analize od strane renomirane revizorske tvrtke te odvjetničkog ureda u kojoj je razmijenjeno desetke tisuća dokumenata. Budući vlasnik bio je precizno upoznat s načinom rada i organizacijom poslovanja te sa svim financijskim podacima a o čemu postoji sva potrebna dokumentacija koju smo spremni dostaviti svim institucijama. Odlučno odbacujemo bilo kakvu vezu s nastalim slučajem koji je plod loše namjere i neznanja od strane trenutno odgovornih osoba, a što ćemo i dokazati.

Posebno napominjem da me u zadnjih godinu dana trenutni vlasnik nije kontaktirao niti na koji način niti mi je predočen makar i jedan sporni dokument te sam konsterniran činjenicom da netko može izaći pred javnost s ovakvim objedama – skrivajući iza njih vlastitu nesposobnost. Osim ako se ne radi o nekim drugim namjerama, a za koje će se tek utvrditi činjenice koje ću podastrijeti na uvid.

U ovom trenutku najbitnije je utvrditi na koji način će Kompas putnike obeštetiti u najkraćem mogućem vremenu i vratiti im njihov novac, a na što očito potpuno nepripremljeni Gdin Bolanča nije znao odgovor."