SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROSVJED
 
Puna Riva protivnika Istanbulske konvencije
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 12.04.2018. - 20:22:44
SPLIT - Na splitskoj Rivi održan je skup građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" na kojem se tražilo da se odustane od ratificiranja te konvencije.

Okupljeni su prije početka skupa i na njegovu početku pjevali domoljubne pjesme "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore". Među mnogim natpisima koje su nosili bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suho zlato za državu i narod živo blato", portret Andreja Plenkovića s natpisom "Izdaja","Nećemo Istanbulski konvenciju u Hrvatskoj", "Zaštitite obitelj" ,"Isus Krist više od IK" i drugi. Među okupljenima su bili saborski zastupnici Miro Bulj, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović, pjevač Marko Perković Thompson, predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić i predsjenik udruge Vigilare Vice Batarelo.

Jelena Teklić pozdravila je ljude koji su došli iz Osijeka, Đakova, Čakovca, Imotskog, Sinja, Metkovića, Hercegovine...

- Čekamo da se Plenković, Božinović i Macan dogovore pa ću vam reći koliko nas je bilo - poručila je.

 Premda su biskupi poručili da zbog sudjelovanja na zasjedanju u Zagrebu neće biti na prosvjedu u Splitu, na njemu je mnogo svećenika, poput fra Marija Knezovića iz Hercegovačke franjevačke provincije.

- U Split sam došao s mladima i zbog mladih. Mladi imaju pravo odrastati i budućnost stvarati na temeljima istine i moralnih vrednota, a ne na temelju bilo kakve i bilo koje ideologije. Skup u Splitu je bio prešućeni glas i krik naroda od otuđene političke elite. Skup sam doživio kao ćudorednu bitku oružjem ljubavi - kaže fra Mario Knezović, dodajući da Hrvatska može biti ponosna na narod koji unatoč medijskim manipulacijama uspjeva očuvati bistrinu misli i reći 'ne'. - Osjećam da bi blaženi Stepinac političkim vođama poručio kako ne smiju biti ništarije nego neka osjete bilo svoga naroda. Ovo je skup nade. Kroz 45 godina su u bivšem sustavu donosili zakone koji se kose s Učiteljstvom Crkve i narod je opstao. Nada je u srcu vjernoga puka - kaze Knezović.

Sanja Bilač je nabrojala pet zahtjeva među kojima i izmjenu izbornog zakona.

- Hrvatskoj je nužan preporod za koji treba nove ljude - poručila je.

- Plenković nas zastupa sluganski i papučarski. Hrvatska treba suverenitet na politiku poput Mađarske ili Austrije- rekla je Bilač na što su okupljeni zapljeskali.

Njezinim govorom prosvjed je završen. Među okupljenima viđen je i Marko Perković Thompson s obitelji.

Prosvjed na splitskoj rivi završen je pjesmom 'Od stoljeća sedmog'.