SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGROKOR, POLITIKA I EKONOMIJA
 
Pusti priče o BDP-u, o tome ćemo nakon lokalnih izbora
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 14.05.2017. - 19:28:22
KOLUMNA - CEIZ indeks upućuje na smanjeni ovogodišnji rast BDP-a, a i Europska komisija spustila je procjene hrvatskoj rasta u ovoj godini. 

Guverner Boris Vujčić, pak, upozorava da bi zbog Agrokora mogao biti niži rast u 2017. Hrvatska je hit u Washingtonu, na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke, situacija s Agrokorom prati se bolje nego Svjetsko prvenstvo u nogometu. 

Sve spomenute informacije prošle su gotovo nezapaženo.

Naravno, vijest o usporavanju rasta BDP-a zasigurno neće zabrinuti građane. Nas ne bi uzbudio ni nagovještaj smaka svijeta. To što je Todorić zeznuo čitavu regiju lažnim izvješćima nikoga nije zabrinulo. Ta, ako nema Konzuma, bit će nekog drugog trgovačkog centra u kojem možemo raditi za crkavicu. 

Bili blagajnice ili skladištari, pokazatelji nas upućuju na to da nam BDP raste u vrijeme Božića i ljetne sezone. Djed Božićnjak pumpa taj naš indeks u vrijeme kad trošimo više no što razmišljamo. Istina, i te Vujčićeve poruke nikad nisu ni dopirale do običnog naroda. Svi ti indeksi i upozorenja hrvatskog guvernera odašiljani su prema Markovom trgu i Banskim dvorima.

U trenutku dok je Sabor u hladnom pogonu zbog lokalnih izbora, a Vlada nam sliči na ''igre bez granica'', usporavanje rasta BDP-a zabrinut će realni sektor na koji će političari zasigurno zajašiti nakon povratka u ''budućnost''. Dok nismo imali vladu rasli smo ko kvasac u tijestu za pizzu, a sad nas melju mentalno i financijski. Kad gledaš te sitne pomake u postocima pada BDP-a matematički oni izgledaju minimalno, no u makroekonomiji oni znače stagnaciju zbog financijske propasti Gazde.

Trend usporavanja BDP-a te budno praćenje koncerna od strane MMF-a i EK-a upozoravaju na opasnost od novih pronalazaka kostura u Agrokorovom ormaru. Jedno je imati postotak od tisuću kuna, no ovdje se radi o postotku od milijardi kuna na koje smo računali u stabilizaciji dugova. 

Iako ministar Marić daje optimistične najave ''da je punjenje proračuna u skladu s projekcijama te da očekuje pozitivan ishod u svibnju glede izlaska iz Procedure prekomjernog deficita (EDP)...'' pasionirane pratitelje financijskog cirkusa u Hrvata brine svaki oblik optimizma. Kad je, uopće, na ovim prostorima bilo dobro? Toliko puta su nam obećavali pomake, no jedino što se pomicalo uz rast BDP-a bio je rast apetita gramzivih političara. 

E sad imamo za BMW, fućkaš Octaviu. U nas je statistika trula banana koju nitko ne želi za frape. Vjerojatno usporavanje rasta nije izazvalo nikakvo političko referiranje. U nas su svi Supermani koji spašavaju Hrvate od zločestih ustaša i partizana. Imali za kruh ili ne, trošili za blagdanske košarice ili ne, političari će uvijek skrenuti vodu na svoj mlin. Narod će prije posumnjati u pravilnost hrvatskog nogometnog prvenstva nego u istinitost nečije političke izjave. 

Navikli smo na muljanja tako da i laž pretvaramo u istinu. Ako i BDP pada ta nije propala država. Uostalom, ako i nećemo imati kunu viška, što onda, otići će narod za Njemačku. Lete avioni. Putuju autobusi. Pada BDP, raste emigracija, natalitet nam je u k... a nitko da probuši prezervative. Sve je povezano, a ništa nije u vezi. Ni političari, ni Gazda ni narod ni BDP.

Važno je da imamo Hrvatsku po mjeri političara. Za njih će uvijek biti kolača pa makar i bio rast od 2,2%. Tko se još razumije u postotke. Jedva smo skužili glasanje na Eurosongu. Pusti priče o BDP-u, o tome ćemo nakon lokalnih izbora kad vidimo tko će s kim u koaliciju i za koje pare. Sezona je pred vratima. Skrpat ćemo se, ako nikako drugačije narod će platiti. Imaju nekretnine, imaju bubrege. Sve ćemo im uzeti, a ni riječi nam neće reći. A zašto i ne kad se može?