SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DRUŠTVENA EUTANAZIJA
 
Pustoš znanja, more mogućnosti i brdo koje čeka Muhameda
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 12.11.2017. - 19:48:39
KOLUMNA - Da, došlo im je iz stražnjice u glavu. Godinama SEEbiz uzaludno piše kolumne i analize o ekonomskim čimbenicima propadanja, devastacije i demografske katastrofe. 

Na nedavnom savjetovanju ekonomista o ekonomskoj politici Hrvatske 2018. godine ustanovili su ono što ostatak Hrvatske već odavno zna: ova zemlja polagano, ali sigurno umire. Zašto? Zato što smo slijepi kraj zdravih očiju i vjerujemo makro statistici, a ne mikro ekonomiji i njenim zakonima. To je kao da mjerimo ubrano žito, a ne koliko smo tog žita dali gladnima, a koliko sitim i debelim guskama. Nesrazmjer troškova javnog i prihoda realnog sektora konačno je zabrinuo i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je ovoga tjedna ustvrdila da je u Hrvatskoj zbog iseljavanja "izvanredno stanje". 

Hrvatska sve više ovisi i oslanja se na turizam te harač na cestarine i ine naplate gostima ne bi li napunila trbušinu prezahtjevne Vlade. Ono što i ekonomiste, ali i ostatak EU brine je "produbljivanje procesa društvene eutanazije...", kako kaže Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta. 

SEEbizovi kolumnisti su o demografskom propadanju, emigraciji, gastarbajterima pisali godinama te upozoravali na pustoš koju ostavljaju za sobom nerazborite odluke Vlade ali i Sabora. Od nameta do opterećenja plaća, od lošeg odnosa prema investitorima do zdravstva. Sve je to odavno detektirano i sve to odavno zna mali čovjek koji je pobjegao s broda na kojem se ljulja i prijeti potonuće. 

Kažu ekonomisti da je za prosperitet Hrvatske potrebna pametna Vlada. Što je to? Kad je netko ikad na ovim prostorima radio u interesu naroda i oporavka države? Pogledajte samo Sabor gdje je zbog mudrovanja, replika i ega zasjedanje trajalo više od petnaest sati da bi na kraju bilo onako kako se i predviđalo. 

Izglasano je povjerenje Vladi, a gledatelji su usput uživali u primitivnim duhovitostima Jandrokovića i Pernara. Imamo samodopadne političare ovisne o kamerama Big Brothera kojima je cilj što bolje iskoristiti luksuz koji im je na raspolaganju. Ogromna većina njih nema ni radnog dana u realnom sektoru već su uhljebi koji klimataju glavom i odlučuju o ekonomskim potezima o kojima pojma nemaju.

I tko bi onda trebao sjediti u Vladi i voditi Hrvatsku u švicarsko blagostanje? Pa, budući da imamo 2.000 menadžera na burzi, sve mahom završeni ekonomisti, bivši studenti stručnjaka koji raspravljaju o budućnosti hrvatskog gospodarstva te znaju alate kojima se može izvući zemlju iz blata, samo bi budala poželjela imati ovakve političare koji, blago rečeno, djeluju kao da su napušeni ili ne pripadaju ovom dijelu svemira. 

OK, trebamo pametnu Vladu koja nas neće, poput Poljaka, tretirati kao zečeve, već će stimulirati demografski oporavak Hrvata. Taj problem je Brešan u filmu "Svećenikova djeca" riješio bušenjem prezervativa. Što bi trebala Vlada prvo probušiti? Svoj ego. To je najveći i najopasniji problem svake dosadašnje Vlade koja je uživala u svojoj samodopadnosti i nepogrešivosti trpajući kosture u ormare. Sad kad imamo groblje kostura po ministarstvima, mnogi će radije tvrditi da je to ostatak od proslave Noći vještica nego njihova greška. Velika greška. 

Mogu li političari zatvoriti svoja tusta usta i posavjetovati se s onima koji znaju izvesti Hrvatsku iz krize? Nemojmo biti naivni. Politika je interes, a političari, očito, već desetljećima ne vide interes u spašavanju hrvatskog gospodarstva. Zato nam se Lika, Slavonija i Dalmatinska Zagora pretvaraju u pustoš. Pustoš znanja, more mogućnosti i brdo koje čeka Muhameda. Stručnjaci ''laju'', a karavane prolaze. I dogodine će se okupiti u otmjenoj Opatiji kao i svih ovih godina tvrdeći da je Zemlja okrugla, znajući da svi vjerujemo u njenu sferičnost i očekujući potvrdu od Vlade koja ne vidi interes u toj tvrdnji. Tako je bilo 25 godina, tako će biti i idućih 25 godina. Sve dok, sve dok... ne izaberemo pametnu Vladu, kako kažu stručnjaci. 

Iskreno, ne znam jel to neki vic ekonomista ili smo uistinu osuđeni na glupost svih Vlada koje su nas uvjeravale da znaju, da sue pametne...i duhovite.