SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIRIJA
 
Putin: Pomoć Asadu je jedini način da se zaustavi rat u Siriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2015. - 08:57:14
WASHINGTON - Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da se rat u Siriji može zaustaviti samo ako se Bašaru al Asadu pomogne u borbi protiv terorizma, u razgovoru za američku mrežu CBS kojega je dio objavljen u četvrtak.
Ove nove izjave kremaljskog čelnika, koje će CBS u cijelosti objaviti u nedjelju, dolaze uoči Putinova dolaska na UN-ovu Opću skupštinu koja će zasjedati u ponedjeljak i njegova planiranog susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom u New Yorku.

Sjedinjene Države se već dva tjedna pitaju koji su vojni planovi Moskve u Siriji. Kako navodi Washington, ruske snage grade modernu zrakoplovnu bazu u pokrajini Latakiji, uporištu Bašara al Asada.

Odgovarajući na pitanje novinara u CBS-ovoj emisiji "60 minuta" o činjenici da je to jačanje vojne moći usmjereno na "spašavanje" Asada, ruski predsjednik je rekao: "No, dobro, u pravu ste".

"Doista vjerujem da će svi potezi koji idu u drugom pravcu - koji idu za uništenjem legitimne (sirijske) vlade - stvoriti situaciju kakvu smo mogli vidjeti u drugim zemljama u regiji i u drugim regijama, primjerice u Libiji, gdje su sve državne institucije srušene", upozorio je Putin.

"Bili smo svjedoci iste situacije u Iraku", kritički je primijetio ruski predsjednik.

"Jedino rješenje za sirijsku krizu jest ojačati strukture vlasti i pomoći im u borbi s terorizmom", istaknuo je, smjerajući na borbu protiv skupine Islamske države (IS).

SAD koji u zadnjih godinu dana predvodi međunarodnu vojnu koaliciju protiv IS-a, upozorava pak da je režim u Damasku bio "magnet" za privlačenje džihadista u Siriju i da se predsjednika Asada mora isključiti iz svakog političkog rješenja u Siriji.

Američki državni tajnik John Kerry je proteklog vikenda u Londonu opetovao da sirijski predsjednik mora "otići", ali da se o vremenu njegova eventualnog odlaska može pregovarati.