SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIVATIZACIJA
 
PwC će procjenjivati vrijednost NLB-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.09.2018. - 09:01:27
LJUBLJANA - Nakon što u petak Nova ljubljanska banka objavi polugodišnje rezultate, članovi Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH) imenovat će kompaniju koja će izvršiti procjenu banke previđene za privatizaciju. 

Vrlo je vjerojatno da će ovaj zadatak izvršiti londonski Pricewaterhouse Coopers kao i prošle godine, piše Delo. 

NLB će u ponedjeljak, prema neslužbenim informacijama, imati prvi susret sa financijskim krugovima u funkciji privatizacije najveće slvoenske banke kroz IPO. Kao što je poznato, država bi ove godine trebalo da proda najmanje 50 a najviše 75% banke. Već ovoga tjedna, Nadzorni odbor SDH bi trebao odabrati kompaniju koja će procijeniti vrijednost ove državne banke i pripremiti raspon cijena za dionicu banke, za koji se očekuje da će biti javno objavljen 25. listopada. 

Prema neslužbenim informacijama, očekuje se da će se vrijednost vrtjeti oko 0,7 knjigovodstvene vrijednosti što, prema nedavno objavljenom polugodišnjim rezultatima, na kraju lipnja na konsolidiranom nivou iznosi 89,8 eura. Ako se držimo neslužbenih informacija da su kupci u zaustavljenoj privatizaciji prošle godine bili spremni da plate do 0,8 knjigovodstvene vrijednosti, onda možemo zaključiti da je bi država ove godine za 75-postotni udio banke istržila oko pet milijuna više nego u lipnju prošle godine, odnosno više od 940 mil eura. I to uprkos činjenici da je država ljetos donijela zakon koji treba da štiti banku od više od 400 milijuna eura vrijednog "napada" zbog preuzetih zahtjeva hrvatskih štediša LB. 

U tu cijenu bi vjerovatno bila uključena isplata dividende banke, za koju banka mora i dalje dobiti zeleno svjetlo Evropske centralne banke. Na isplatu čeka 270 miliona KM zadržane dobiti banke, a u ECB-u naginju cifri od 140 milijuna.